Hetekig dolgoztak a szentléleki varrodában

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_puspoki-ruhak_19.jpgA csíkszentléleki varrodában dolgozó asszonyok 400 papi stólát és hatvan, püspököknek tervezett miseruhát készítettek el a pápai szentmisére. A hetekig tartó munkát a napokban fejezték be a helyi vállalkozásnál, ahol egyébként eddig soha nem készítettek miseruhát. Az eredménnyel mindenki elégedett, a ruhákat május 30-án szállítják el Csíksomlyóra.

Ferenc pápa csíksomlyói miseruháját a szatmári Cristina Sabău-Trifu egyházművész tervezte és készíti el, valamint az összes meghívott püspök és pap liturgikus öltözékét is ő álmodta meg. Az öltözékek díszítésükben hasonlítanak ugyan, de teljesen nem egyeznek meg Ferenc pápa miseruhájával, amelyen a kegytemplomban látható Mária-szobor, illetve a templom tornyai is megjelennek majd. A püspökök ruhájának első részén az eucharisztia szimbóluma ismerhető fel, hátul pedig Járjunk együtt logó, a koncelebráló papok számára pedig ugyanezekkel a mintákkal díszített stólákat tervezett meg.
Az öltözékek – kivétel a szentatya ruhája, amely egyedi lesz – csíkszentléleki varrodában készültek el, ahol hat asszony hetekig dolgozott a megfelelő kivitelezésen. Ottjártunkkor már az utolsó simításokat végezték el – szó szerint, hiszen éppen vasaltak –, és elégedetten nyugtázták, hogy a visszajelzések alapján minden jól sikerült.
Gidró Éva, a vállalkozás vezetője, aki a stólákon látható kereszteket hímezte, elmondta: hatvan darab püspöki ruhát és a hozzájuk tartozó kisebb stólát, illetve 400 darab nagyobb, papi stólát varrtak meg az elmúlt hetekben.
– Öten-hatan vagyunk, nem kevés munka volt az elkészítés. Az elején próbamunkákat is csináltunk, nagyon izgultunk, hogy jól sikerüljön, hiszen sosem varrtunk még miseruhát – mondta Gidró Éva, akitől azt is megtudtuk, hogy 700 méter anyag kellett az öltözékek elkészítéséhez.
A vállalkozás vezetője kiemelte: más jellege volt a munkának azzal a tudattal, hogy a pápai szentmisére készülnek. Mint mondta, a stólákat keményebb anyagból kellett varrni, mert ebben az esetben fontos a tartás, a miseruha viszont nem lehetett túl merev, így épp az ellenkezőjére kellett figyelni.
– Elég nagy falat volt ez nekünk, de meg tudtuk csinálni! A ruhákat május 30-án viszik majd el Csíksomlyóra, addig itt tároljuk őket – jegyezte meg Gidró Éva.
Molnár Anna műhelyvezetőt a munkafolyamat részleteiről kérdeztük. Elárulta: először a 400 darab stólát kapták meg, és körülbelül három hét kellett a szabás befejezéséig. A kisebb 60 darab stóla szabása ezután következett, majd a hímzés, vasalás, nyomtatás – amely nem a varrodában történt –, ezután a miseruhák elkészítésén volt a sor, ez is hetekig tartott.
– A munkafolyamat alatt többször voltak különböző bonyodalmak. Ilyet még nem csináltunk, ezért többször kísérleteztünk, a miseruhák elkészítése nem könnyű folyamat – avatott be Molnár Anna, kitérve arra is, hogy Ft. Ilyés Zsolt szentléleki plébános nagyon sokat segített, és számos alkalommal próbálta fel a ruhákat.
– A plébános úr adta az irányt, ő igazított el, hogy mire figyeljünk. Úgy gondolom, hogy ez szép munka volt, hiszen tele volt kihívásokkal, és öröm az, hogy teljesíteni tudtuk – nyugtázta a műhelyvezető.
Keresztes Bea
Fotó: László F. Csaba
www.hargitanepe.eu