Isten érinti meg azok szívét, akik szerzetesek lesznek – nyílt nap a ferenceseknél

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_2011_Andor_Komromi_Eld.jpgA ferences lelkiséggel ismerkedni akaró fiatalokat, Erdélyben is nagy szeretettel várjuk! Jelentkezni lehet Urbán Erik provinciálisnál: <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>

Drága fiatalok szeretettel biztatlak, merjétek életeteket Szent Ferenc példájára Jézus Krisztus kezébe tenni, 

Csaba t.
Május 26-án nyílt napot rendez Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány. Az eseményről a hivatásgondozás tartományi felelősét, Komáromi Elődöt kérdeztük.
Mit jelent a hivatásgondozás tartományi felelősének lenni, hogyan oszlanak meg a feladatok ebben a munkakörben?
Isten érinti meg azoknak a szívét, akik szerzetesek lesznek. A hivatásgondozó olyan ember, aki az ilyen fiatalok számára igyekszik elérhető lenni, olyan személy, aki kérdéseikre válaszol, próbál segíteni nekik a közösséghez csatlakozás dolgaiban. Közösségünk szabályzói, buzdító írásai nem győzik hangsúlyozni, hogy minden testvér feladata a hivatásgondozás, figyelemmel lenni azok mellett, akik fokozott érdeklődést mutatnak a rendi élet iránt. Ezt segítheti egy központi figyelemfelhívás egy-egy eseményre, ahol belső életünk jobban megismerhető; ilyen ez a mostani nyílt nap, amikor 16 és 40 év közötti szabad állapotú férfiakat fogadunk a pasaréti rendházba vendégségre.
Milyen lépcsői vannak a ferenceseknél a renddel való közelebbi megismerkedésnek és ennek milyen állomása található itt, Pasaréten?
Rendünk különböző városokban megtalálható. Az elsődleges megismerkedési felületek ezek a közösségek Esztergomtól Szegedig és Szombathelytől a kárpátaljai Nagyszőlősig. Vannak olyan helyeink, ahol a búcsújárás hagyományos gyakorlata, vagy tanulás miatt az egész országból érkeznek hozzánk hívek. Amikor egy fiatalember azt érzi, hogy ferences szerzetes szeretne lenni, először a hozzá legközelebb élő ferenceseket érdemes megkeresni. Ez ma, az internet segítségével nem tűnik nehézségnek. Persze kereshet rögtön engem. Ha valakivel kapcsolatba kerülünk, és szándékának komolyságáról megbizonyosodunk, meghívjuk egy-egy hétvégére magunkhoz. Amikor elérkezettnek látszik az idő, írásban kéri a felvételét a Tartományfőnök atyától, aki elbeszélget vele, illetve azokkal, akik ismerhetik az illetőt. Van, hogy megkéri, látogasson el még ebbe vagy abba a rendházba, végül eldönti, hogy felveszi vagy elutasítja a jelentkezőt. A jelöltidő egy évét jelenleg Pasaréten töltik a jelöltek, de ez éppenséggel változhat. Majd a jelölt év leteltével mehetnek újoncévre azok, akikről a jelöltidőben világossá vált, hogy alkalmasak a novíciátusra. A szécsényi újoncév után Pasaréten lakva végzik a képzéseiket a már egyszerű fogadalmas testvérek.
Miben különleges egy ilyen nyílt nap? Megtekinthetünk ekkor olyan helyszíneket is, amelyek az átlagos hétköznapokon el van rejtve szemünk elől?
A nyílt napon valóban bepillantást akarunk adni közösségi életünkbe, így igen, ilyenkor a jelentkezőket befogadjuk egy nappalra a rendházba: beszélgetünk, imádkozunk, közösen étkezünk. Óriási titkokat persze nem lehet ennyi idő alatt felfedni, de a természetes otthonunkat, és végül minket magunkat láthatnak.
Milyen különleges eseményekkel, előadásokkal, beszélgetésekkel várják az érdeklődőket?
Az esemény célja, hogy igyekezzünk magunkról egy hiteles képet adni. Azután szeretnénk az érdeklődőket megismerni. Lesz Szentmise, zsolozsma, közös ebéd, de ezek nem különlegesek; éppen azért nem akarunk a természetestől eltérni, mert azt akarjuk mutatni, akik valóban vagyunk.
www.ferencesek.hu