Ferenc pápa első napja Romániában

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_papalatogatas_romania_agerpres_01.jpegMegkezdte pénteken háromnapos pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatását Romániában Ferenc pápa. A pápa repülőgépe a Henri Coandă Nemzetközi Repülőtéren szállt le, ahol Klaus Johannis elnök és felesége, Carmen Johannis, valamint világi és egyházi méltóságok fogadták.

A katolikus egyházfő helyi idő szerint 11 óra óra után néhány perccel érkezett meg Romániába. Ferenc pápát Klaus Johannis államfő és felesége Carmen Johannis, valamint a katolikus püspöki kar várta a bukaresti nemzetközi repülőtéren. Innen egy kék Dacia Logan személygépkocsival indult a látogatás első színhelyére, a bukaresti elnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadták.
Ferenc pápa először a román világi vezetőkkel találkozik, majd a többségében ortodox vallású Románia patriarkátusánál tesz ökumenikus látogatást, és Daniel pátriárkával együtt az épülő Nemzet Megváltása román ortodox katedrálist is felkeresi. Ezt követően délután kezdődik Ferenc pápa „járjunk együtt” mottóval megszervezett pásztori útja Romániában, amelynek első állomásán a bukaresti római katolikus Szent József székesegyházban pontifikál szentmisét. 
Az egyházfő mostani látogatásán egyházmegyéjükben keresi fel a romániai katolikus közösségeket, húsz évvel II. János Pál pápa egyházdiplomáciai premiernek számító, Bukarestre korlátozódó történelmi látogatása után. A két évtizeddel korábbi látogatás során először járt a katolikus egyházfő ortodox többségű országban. A mostani alkalom is történelmi: először látogat el a pápa Erdélybe.
Ezek a pápalátogatást megelőző legfontosabb tudnivalók Óriási várakozás előzi meg Ferenc pápa első székelyföldi látogatását, amelynek keretében a katolikus egyházfő június elsején, szombaton mutat be szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben. A magyar katolikus hívőket szombaton, a közösség legjelentősebb zarándokhelyén, a csíksomlyói hegynyeregben keresi fel a pápa: az itt bemutatandó szabadtéri szentmise szinte végig latin és magyar nyelven zajlik.
A katolikus egyház fejeként először II. János Pál pápa látogatott Romániába, húsz évvel ezelőtt. Az volt az első alkalom, amikor a katolikus egyház feje egy ortodox többségű országba látogatott. Akkor csak Bukarest volt az úti célja, más romániai településeket nem keresett fel.
www.szekelyhon.ro
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_micaci-rendr.jpgAz apostoli utak történetében először fordul elő, hogy magyar újságírók utaznak a pápai repülőgépen. Magyarországról az RTL klub újságírója Hubai Antal és operatőre Molnár Géza, Erdélyből Micaci Cristian, a nagyváradi egyházmegye munkatársa részesült abban a megtiszteltetésben, hogy a szentszéki delegáció részeként a pápa kíséretében vegyen részt a romániai apostoli látogatáson és tudósítson az útról Ferenc pápa közeléből. Micaci Cristian az erdélyi katolikus média számára közvetíti majd a pápai út híreit. Rómába érkezte után felkereste stúdiónkat, hogy beszámoljon erről a történelmi szenzációról.
15:30
Az államelnöki palotában, a privát beszélgetés után a pápa és az államelnök nyilvános beszédet is tartott. Előbb Klaus Johannis államfő köszöntötte Ferenc pápát, majd a szentatya megtartotta első hivatalos beszédét a romániai apostoli látogatása alkalmával. Köszöntötte a katolikus egyházi képviselőket, az államfőt, az ortodox egyház vezetőit, a híveket hangsúlyozva az ország nemzetiségi, vallási sokszínűségét. Említést tett a kommunizmus sötét ötven évéről, amely hátráltatta az ország fejlődését, Európához való kapcsolódását, és amely során az egyházaknak számos megpróbáltatáson kellett átesniük. A szentatya hálát adott Istennek, amiért Románia új útra lépett az Európai Unióhoz való csatlakozásával.
Ferenc pápa beszédében nem hagyta figyelmen kívül a jelentős kivándorlást sem: a sok román állampolgár, aki külföldön kényszerül a mindennapi kenyér megkeresésére, ezek a családok gazdagítják, színesítik a befogadó országokat.
„Ahhoz, hogy ennek az új történelmi időszaknak a kihívásait le tudjátok küzdeni, és új, hatékony, gyakorlatba ültethető megoldásokat találjatok, együttműködésre van szükség a politikai, gazdasági, társadalmi hatalmak és a lelki élettel foglalkozók között. Éppen ezért szükséges az együtt járás. A legszentebb hivatást kell gyakorolnotok, azaz mindenkinek az ország közös javáért kell fáradoznia. Le kell sokszor mondanunk bizonyos meglátásainkról, érdekeinkről a nagyobb jó, a harmónia érdekében a biztos előrehaladásért, a közös célok eléréséért. A közös jó érdekében mindenkinek rendelkezésre kell bocsájtania képességeit, tudását, adottságait” – fogalmazott a pápa.
Hozzátette, egy olyan társadalmat kell létrehozni, amelyben a leggyengébbekre, a legszegényebbekre és a legkitaszítottabbakra nem akadályokként tekintenek, hanem olyan testvérekként, akik teljes jogú, integrált tagjai a társadalomnak.
15:00
A társadalmi és politikai erők összefogására buzdított Ferenc pápa Bukarestben
Összefogásra buzdított, a politikai, gazdasági, társadalmi és szellemi erők együttműködésének erősítését sürgette Ferenc pápa pénteken a bukaresti elnöki hivatalban román állami vezetők és a civil társadalom képviselői előtt – adta hírül az MTI.
A katolikus egyházfő örömét fejezte ki, hogy a néhai, Szent II. János Pál pápa történelmi látogatása után húsz évvel, a román uniós elnökség idején tehet látogatást Romániában, 30 évvel az után, hogy az ország felszabadult az elnyomás és elszigeteltség alól, ami lehetővé tette, hogy a polgárok ismét szabadon vallhassák meg hitüket. Ferenc pápa az emigrációt nevezte Románia legsúlyosabb társadalmi problémájának, amely a falvak elnéptelenedéséhez vezetett. Megértéssel szólt ugyanakkor azokról a román vendégmunkásokról, akik hátrahagyva családjukat, külföldön vállalnak munkát.
13:00
Megdöbbentette a külföldi újságírókat, hogy nem fogadta üdvözlő tömeg a szentatyát Bukarestben!
A Ferenc pápát kísérő újságírók is megérkeztek a bukaresti médiaközpontba, rendőri felvezetéssel, azonban nem mindegyik újságíró vehet részt az összes eseményen. Például a Cotroceni Palotába, helyszűke miatt csak operatőröket, fotósokat engedtek be.
„Nagyon korán indult a mai nap, már 7 órakor a gépen kellett lennünk. Ferenc pápa Mindenkit személyesen üdvözölt, volt, akinek láthatóan remegett a keze, amikor kezet fogott a szentatyával, de a kisugárzása mindenkit meg tudott nyugtatni. Életem eddigi legtartalmasabb utazása volt ez, ugyanis míg máskor két órán keresztül csak kibámul az ember a repülő ablakán, most azonban végig mozgalmas volt” – osztotta meg tapasztalatait Micaci Cristian. Elmondta, a sajtósok utaztatása alaposan megszervezett, zökkenőmentes folyamat, rendőri felvezetéssel buszoztak a repülőtérről a bukaresti médiaközpontig.
„A külföldi újságírók megdöbbentek, hogy nem üdvözölte nagy tömeg Ferenc pápát Bukarestben. Elmondtam nekik, hogy Románia lakossága nagyrészt ortodox vallású, de majd holnap, Csíksomlyón meg fogjuk mutatni, hogyan kell méltóképpen üdvözölni a szentatyát” – tette hozzá Micaci Cristian, akinek, elmondása szerint nem csak egy életre szóló tapasztalat végigkísérni apostoli útján Ferenc pápát, hanem egyben szolgálat is.
12:00
Ferenc pápa 11 óra óra után néhány perccel érkezett meg Bukarestbe, ahol Klaus Iohannis román államfő és felesége, Carmen Iohannis, valamint a katolikus püspöki kar várta a bukaresti nemzetközi repülőtéren.
Innen egy kék Dacia Logan személygépkocsival indult a látogatás első színhelyére, a bukaresti elnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadták.
Ferenc pápa ezekben a percekben a román világi vezetőkkel találkozik a Cotroceni Palotában, majd az ortodox patriarkátusnál tesz ökumenikus látogatást, és Daniel pátriárkával együtt az épülő Nemzet Megváltása román ortodox katedrálist is felkeresi ma. Ez után kezdődik majd Ferenc pápa „járjunk együtt” mottóval megszervezett pásztori útja, amelynek első állomásán a bukaresti római katolikus Szent József Székesegyházban celebrál szentmisét – írja az MTI.
(Cikkünk frissül)
Baranyi László
www.romkat.ro
Ferenc pápa megérkezett Romániába: először látogat el a pápa Erdélybe
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_ujsagirok19.jpgMegkezdte pénteken háromnapos pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatását Romániában Ferenc pápa.
A katolikus egyházfő helyi idő szerint 11 óra (magyar idő szerint 10) óra után néhány perccel érkezett meg Romániába. Ferenc pápát Klaus Iohannis román államfő és felesége Carmen Iohannis, valamint a katolikus püspöki kar várta a bukaresti nemzetközi repülőtéren. Innen egy kék Dacia Logan személygépkocsival indult a látogatás első színhelyére, a bukaresti elnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadják.
Ferenc pápa először a román világi vezetőkkel találkozik, majd a többségében ortodox vallású Románia patriarkátusánál tesz ökomenikus látogatást, és Daniel pátriárkával együtt az épülő Nemzet Megváltása román ortodox katedrálist is felkeresi.
Ezt követően délután kezdődik Ferenc pápa “járjunk együtt” mottóval megszervezett pásztori útja Romániában, amelynek első állomásán a bukaresti római katolikus Szent József székesegyházban pontifikál szentmisét.
Az egyházfő mostani látogatásán egyházmegyéjükben keresi fel a romániai katolikus közösségeket, húsz évvel II. János Pál pápa egyházdiplomáciai premiernek számító, Bukarestre korlátozódó történelmi látogatása után. A két évtizeddel korábbi látogatás során először járt a katolikus egyházfő ortodox többségű országban. A mostani alkalom is történelmi: először látogat el a pápa Erdélybe.
A romániai katolikusok között többségben lévő magyar hívőket szombaton, a közösség legjelentősebb zarándokhelyén, a csíksomlyói hegynyeregben keresi fel a pápa: az itt bemutatandó szabadtéri szentmise szinte végig latin és magyar nyelven zajlik.
A pápa szombat délután a moldvai Jászvásáron fiatalokkal és családokkal találkozik.
Vasárnap az erdélyi Balázsfalván avat boldoggá szentmise keretében hét román vértanú görög katolikus püspököt.
www.filantropikum.com
A Szentatyával utazik a repülőgépen egy erdélyi magyar újságíró – Interjú Micaci Cristiannal
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_ujsagirokriportok19papaval.jpgAz apostoli utak történetében először fordul elő, hogy magyar újságírók utaznak a pápai repülőgépen, amely már úton van Bukarest felé. A Vatikáni Rádió kérdezte Micaci Cristiant, a nagyváradi egyházmegye pasztorális és sajtós munkatársát.
Ferenc pápa elköszön a római hívektől romániai apostoli útja előtt
Magyarországról az RTL Klub újságírója, Hubai Antal és Molnár Géza operatőr, Erdélyből Micaci Cristian, a nagyváradi egyházmegye munkatársa részesült abban a megtiszteltetésben, hogy a szentszéki delegáció tagjaként a pápa kíséretében részt vehet a romániai apostoli látogatáson és tudósíthat az útról Ferenc pápa közeléből. Micaci Cristian az erdélyi katolikus média számára közvetíti majd a pápai út híreit. Rómába érkezte után felkereste a Vatikáni Rádió stúdióját, ahol nem mindennapi feladatáról beszélt.
„Nagy örömmel fogadtam annak a lehetőségét, hogy részt vehetek ezen a pápai utazáson, és Ferenc pápa közelébe kerülhetek. Ugyanakkor nagy felelősséget is jelent számomra, mert nemcsak egy élmény ez a magam számára, hanem szolgálatként, küldetésként élem meg” – fogalmazott Micaci Cristian. A nagyváradi sajtós a négy erdélyi egyházmegye képviseletében vesz részt a szentszéki delegáció tagjaként Ferenc pápa apostoli látogatásán Romániában, valamint az erdélyi Mária Rádió és a Verbum Kiadó tudósítójaként tájékoztatja majd a katolikus híveket a pápai útról.
Minden újságírónak megvan a lehetősége, hogy jelentkezzen a pápai repülőgépre, amikor apostoli látogatást tesz a Szentatya egy országban. A Szentszékhez akkreditált újságírókból és az egyes utakra regisztrált, ideiglenes akkreditációval rendelkező újságírókból áll össze a pápát kísérő médiamunkatársak köre. Azok is közöttük vannak, akiknek az országát felkeresi a pápa. Cristian így került be ebbe a csoportba, melyben ez alkalommal a nemzetközi újságírók mellett a romániai televíziók és rádiók képviselői is jelen vannak. A jelentkezés egy hosszú és bonyolultnak tűnő akkreditációs folyamat, amelynek részeként engedélyeket kell kérni a Vatikáni Sajtóközponttól, dokumentumokat kell beküldeni, ellenőrzésen kell átesni. A folyamat végén a Szentszék dönt a helyi szervezőkkel együtt azokról a személyekről, akiknek jóváhagyják jelentkezését a pápai gépre.
Micaci Cristian, Hubai Antal és Molnár Géza (balról jobbra a hátsó sorban) a romániai újságírókkal
Cristian a május 31-én, pénteken kezdődő út kapcsán arra is kíváncsi, milyen a vele együtt utazó újságírók hozzáállása ehhez a pápai látogatáshoz, mennyire tájékozottak az erdélyi és a romániai valóságról, a felekezetek és a nemzetiségek közötti kapcsolatokról. Azért is fontos jelen lenni közöttük, hogy ha az újságíró kollégák nem megfelelő információkkal rendelkeznek, akkor segítsen nekik szóbeli vagy nyomtatott anyagokkal. Az a cél, hogy minél hitelesebb képet tudjanak közvetíteni, továbbadni arról, amivel ott majd a helyszínen találkoznak – fogalmazott az interjúban Micaci Cristian.
Cristian felidézte a beszélgetésben azt a csalódást, amely húsz évvel ezelőtt, Szent II. János Pál pápa látogatásakor érte az erdélyi híveket, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az akkori körülményekből fakadóan a lengyel pápa nem tudja felkeresni a katolikus híveket szerte az országban. Ezzel szemben a mostani látogatás nagy előrelépést jelenthet. Nyilván most is vannak még gondok, konfliktusok, de a pápai út pozitív vetületét érdemes nézni. A húsz évvel ezelőtti helyzethez képest nagy előrelépés az, hogy Ferenc pápa most meglátogathatja az egyes közösségeket a saját otthonukban, illetve azokon a helyeken, amelyeket ezek a közösségek legközelebb éreznek a szívükhöz. A Romániában élő magyar katolikusok számára kiemelten fontos Csíksomlyóra is ellátogat, arra a kegyhelyre, amely a pápalátogatáson túl is hívek százezreit gyűjti össze imádságban és a nemzeti öntudat megerősítésében minden pünkösdöt megelőző szombaton – mutatott rá a nagyváradi egyházmegye sajtós munkatársa.
Cristian a várakozásai közé sorolta, hogy az erdélyi egyházi viszonyokban tudjanak távlatokban látni és a világegyházban gondolkodni. A pápai út mottója is erre utal: „Járjunk együtt”. Ezt sokan sokféleképpen értelmezik. Fontos felemelni egy kicsit a fejünket a saját sérelmeinkből, gondjainkból, problémáinkból, és próbálni a világegyház távlatában gondolkodni. A másik várakozása Ferenc pápa útjával kapcsolatban az, hogy a magyar híveknek ez bátorítást és a hitben való megerősödést jelent, a román görögkatolikus hívekhez hasonlóan, akiknek hét vértanú püspökét a Szentatya boldoggá avatja. Ferenc pápa ezzel elismeri a görögkatolikus egyháznak a kommunizmus idején megélt szenvedéseit és áldozatát, amit ezek az emberek hoztak hitükért és a Szentszékhez való hűségükért.
Ma, a kora reggeli órákban, római időszámítás szerint fél hatkor csekkoltak be a Leonardo da Vinci repülőtéren a Ferenc pápával utazó újságírók. „Nagyon várom, hogy átadhassam neki az otthoni hívek üdvözletét, és hogy elmondjam, nagyon várjuk már Romániában hallani a bátorító üzenetét, a tanítását, egyszerűen a jelenlétét” – fogalmazott ma reggel Micaci Cristian, aki legközelebb már Bukarestből fog jelentkezni. Addig is arra kér, hogy imádkozzunk a Szentatya utazásának és látogatásának eredményességéért.
Forrás: Romkat.ro
A teljes interjút ITT hallgathatják meg.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News; Micaci Cristian
Magyar Kurír