Elfoglalták az úzvölgyi sírkertet, ünnepeltek a románok

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_temetofoglalas-uzv47.jpgA fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket és elfoglalták a temetőt. 

20.35 – Fekete március után fekete június?! – kérdezi, kiáltja közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt, amely felelősségre vonást és a belügyminiszter lemondását követeli, ígérve, hogy a temető ügyében az újonnan felálló Európai Bizottsághoz fordulnak. Egyébként a Néppárt, valamint a Minta ifjúsági szervezet tagjai is jelen voltak a helyszínen, Tőke Ervin néppárti politikus pedig arról számolt be, hogy az előre bejelentett rendezvény magyar résztvevői békés módon igyekeztek megakadályozni az emlékműavatást, elállva a temető bejáratát, a kivezényelt csendőri erők pedig – akik tettlegességig fajuló konfliktusba keveredtek az oda érkező, a magyarokhoz képest túlerőben lévő felheccelt tömeggel – súlyos hibát követtek el, amikor túl közel engedték a románokat a jelenlévő magyarokhoz, akiket – a temető kerítését átugorva – megpróbáltak hátba támadni. A néppártiak elfogadhatatlannak tartják, hogy a csendőrség jelenléte ellenére ilyen helyzet alakulhatott ki, ezért is követelik Carmen Dan belügyminiszter lemondását.
20.30 – Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, és barbár módon rongáltak, betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, és kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket – írja az eset kapcsán kiadott közleményében az RMDSZ. A szövetség szerint a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítottak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoztak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet – olvasható a közleményben. 

20.10 – A csendőrség szerint nem történt agresszió csütörtökön az úzvölgyi temetőnél sem a résztvevők, sem pedig a résztvevők és a rendvédelmi szervek képviselői között – írja az Agerpres, hozzátéve, hogy a fakeresztek összetörésével kapcsolatban a román csendőrség azt állítja, az első vizsgálatok alapján „nem észleltek ilyen elemeket”, az illetékes szervek azonban még kivizsgálják a helyszínt. A résztvevők elkezdték elhagyni a temető környékét, a rendvédelmi szervek azonban ott maradnak az események lezárultáig – áll még a csendőrség tájékoztatásában. 
19.10 – Miután a magyarok elhagyták a románok által elfoglalt úzvölgyi temetőt, az egerszéki eltérő előtt közös egyeztetésre álltak meg. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a történtek kapcsán érdeklődésünkre elmondta: ez egy civilizációs kérdés. Miközben mi imádkoztunk a hőseinkért, a jövőnkért, ezek a feltüzelt, részeg emberek pedig, mint a rabló tolvajok, hátulról betörtek a temetőbe, összetörték a sírkereszteket, összetörték a temetőkaput. Nálunk, a nyugati kultúrán nevelkedett keresztény embereknek nem ez a hősök tisztelete” – fejtette ki. Mint fogalmazott: nem hagyhatták a nőket és az embereket tízszeres túlerővel szemben ott, a román csendőrség nem volt a helyzet magaslatán. „Azt sem tehettük, hogy ne jöjjünk ide, nem hagyhattuk szó nélkül, hogy bemenjenek a románok a temetőbe, de ők hátulról törtek be, legalább tízszer annyian, mint mi.” 
Tamás Sándor elmondta, holnaptól újjáépítik a temetőkaput és a megrongált temetőt. „Ezer éve a Kárpát-medencében megtanultuk azt, hogy mi minden nap fel tudunk állni és minden nap tudunk építkezni. Egyik kezünkkel védekezünk, a másik kezünkkel pedig építjük a jövőnket. Hányan és hányan akartak az életünkre törni az elmúlt ezer évben: törökök, tatárok, szovjetek, fasiszták és sokan mások, mi mégis itt állunk. Hol vannak már ők? Elsöpörte őket a történelem. Mi itt vagyunk, holnap is itt leszünk, holnap pedig újra fogjuk építeni a temetőt. Hozzátette, Háromszékről tíz szál deszkát küldenek a csíkszentmártoni polgármesternek azért, hogy a temetőt és a temetőkaput közösen újra lehessen építeni. 
19.00 – Csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető – közölte az Országos Csendőr-főkapitányság az Agerpres hírügynökséggel, ugyanakkor civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévő személyeket. Arról tájékoztattak, hogy a felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek. 

18.13 – Elkezdődött a román mise a temetőben, egyenként felolvassák az állítólag ott nyugvó 142 román katona nevét. A névsorolvasást taps kíséri. Többek között elhangzott, nem az számít, hogy kihez tartozik a temető, hanem az, hogy román földön van. A román himnusz is felhangzott. A magyarok nagyrésze elindult haza a helyszínről, ezzel szemben még több román érkezik buszokkal, népviseletben. Kollégánk jelentése szerint mintegy harminc magyar maradt a temetőnél, őket a politikusok arra kérik, hogy a saját biztonságuk érdekében induljanak haza.
17.45 – A románok szó szerint elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket. A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök dupla sorfalat állva kellett átmenekítsék a csíkszentmártoni oldalra. A magyarok félnek, többen sírva fakadtak. Több román is felmászott a kerítésre, ahol zászlókat lengetnek, közben pedig ünnepelni kezdtek, a hangfalból ünnepi beszéd hallatszik. Közben a magyarok egy része autóba ült és dudálva próbálják megzavarni a románok ünneplését. A románokat ez látszólag nem zavarja. A csendőrök ismét sorfalat állnak, mert állítólag jönnek ki az ultrák a temetőből. 

17.32 – Néhány román beszökött a temetőbe a kerítésen keresztül, ezt követően pedig kitörték a kaput. A feldühödött román tömeg beözönlött a temetőbe. Egy férfi felmászott a beton emlékműre és lengeti a román zászlót, közben a hangfalból szól a román himnusz. A magyarok megrettenve imádkoznak. 
17.27 – A feldühödött román tömeg a dulakodásban több csendőrt is az árokba lökött, a hatóságiaknak azonban egyelőre sikerült megfékezniük őket. Kollégánktól tudjuk, hogy az egyik csendőr rádión erősítést kért. 
A feldühödött románok a csendőröket is szidalmazzák, amiért azok feltartják őket. 
17.16 – A románok nagyrésze odaért a bezárt kapuhoz, és ordítva követelik, hogy nyissák ki. Tele torokból üvöltik azt is, hogy „ki a magyarokkal az országból”, és hogy szégyelljék magukat. A csendőrök sorfalat állnak az egyre dühösebb románok és a folyamatosan imádkozó magyarok között. A románok kórusban üvöltik, hogy álljanak félre a magyarok, eluralkodott a káosz és pattanásig fokozódott a feszültség. 

17.02 – Időközben Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke egyeztetett a csendőrök parancsnokával, akit arról biztosított, hogy a magyarok nem fognak erőszakot alkalmazni. Közben az élőláncot alkotó magyarok folyamatosan imádkoznak: a Hiszekegyet, Miatyánkot és Üdvözlégy, Máriát mondják. Constantin Codreanu, a Népi Mozgalom Pártjának parlamenti képviselője a helyszínen kijelentette, hogy a román állam képviseletében van jelen és nem hajlandók elmenni az úzvölgyi temetőtől, maradni fognak. Időközben a románok egy részét átengedték a csendőrök, akik így odamehetnek a temetőhöz. 
16.53 – Kollégáink jelentése szerint időközben elkezdődött a mozgolódás, a románokat is oda fogják engedni a temetőhöz. Mint megtudtuk, Tánczos Barna szenátor arra kérte a magyarokat, hogy álljanak a temetőkapu bal oldalára, míg a románokat a temetőkapu jobb oldalához fogják engedni a csendőrök. A politikusok azt kérik az egybegyűltektől, hogy ne provokáljanak és ne válaszoljanak a provokációra. 
16.35 – A feldühödött románok Éljen, Románia! Éljen a trikolór! rigmusokat kiabálnak és énekelnek, román zászlókat és trikolóros kalapokat lengetnek. Többen piros-sárga-kék művirág-koszorúkkal érkeztek a helyszínre a betonkeresztek felavatására. A magyarok eközben élőláncot alkotva imádkoznak. 

15.45 – A temetőhöz érkezett románok egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak. Amíg a magyarok élőláncot alkotva állnak, addig ők az autóikat túráztatják, fütyülnek, ordítoznak, egy hangfalból pedig hangosan üvölt a manele. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke azt mondta, kihelyezett tanácsülést tart a megyei képviselő-testület, ezért teljesen törvényesen vannak a helyszínen, és ott is lesznek élőláncot alkotva legalább öt óráig. Kiemelte, hogy több civil szervezet és politikai párt képviselője is válaszolt a meghívásra, illetve jöttek el a katonatemetőhöz. 
A román újságírók eközben többek között azt kérdezik tőle, hogy amennyiben kihelyezett tanácsülést tartanak, akkor milyen határozatokat fogadnak el? Az egyre türelmetlenebb románokat sorfalba rendeződött csendőrök tartják távol a temetőtől. 
15.40 – Fokozott hatósági készenlétben érkeztek a magyarok Kovászna Megye Tanácsa, az úzvölgyi temetőbe meghirdetett kihelyezett képviselő-testületi ülésére. Az eseményen élőlánccal tervezik megvédeni a sírkertet, mivel a románok a hősök emléknapja alkalmából avatóünnepséget szándékoznak tartani a helyszínen.  

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa korábban felszólította Csíkszentmárton polgármesterét, hogy nyissa ki a temetőt a román hősök napi rendezvény idejére. Kollégáink a helyszínről jelentik, hogy fokozott a hatósági jelenlét, csendőrök, rendőrök és speciális alakulatok vannak jelen a temetőben. Az egyik csendőrautóra speciális antennával felszerelt megfigyelőállomást szereltek fel a hatóságiak. 
A székely és magyar zászlókat lengető részvevőket Tamás Sándor szólította fel nem sokkal négy óra előtt, hogy fogják meg egymás kezét, és alkossanak élőláncot a temető körül. Közben eleredt az eső, villámlik és dörög a helyszínen. Időközben az avatásra érkező románok is gyülekezni kezdtek az úzvölgyi temető környékén.
Fotó: Pinti Attila
www.szekelyhon.ro