Áldott szép pünkösdnek gyönyörű ideje

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_felcsik-keresztalja.jpgPünkösd ünnepét számos szép jelzővel illetjük: piros; Lélekküldő; zarándokidő. Balassi Bálint az „áldott szép pünkösdnek gyönyörű idejéről” így versel: „Mindent egészséggel látogató ege,/ Hosszú úton járókat könnyebbítő szele.” A húsvétot követő ötvenedik nap zárja az ünnepkört: a húsvéttal kezdődő üdvtörténeti eseményeket a Lélekküldés teljesíti ki.

Teológiai értelemben a Szentlélek kiáradásával, a megváltás kegyelmeinek szétosztásával megszenteléssé lesz a megváltás. Ahol a magyarság szíve dobog A görög pentekoszté, azaz ötvenedik szó magyarítása nevében is kifejezi az ünnep szoros kapcsolatát a húsvéttal. Az ötvenes szám a szentírási jubileumi év ünneplése, és az ótestamentumi pünkösdé is. Az Ószövetség hálaadó arató-, a hetek ünnepe volt, amelyet a húsvét utáni hetedik héten ültek. Későbbi elnevezése a törvény kihirdetésének ünnepe, azaz a sínai szövetségkötésé.
Az újszövetségi pünkösdöt, az egyház születését az Apostolok cselekedetei így örökítik: „Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek.
Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.” Mint az egykori Jeruzsálem, ahol a különböző vidékek zarándokai saját nyelvükön hallották, amit az apostolok beszéltek, olyan számunkra Csíksomlyó. Ott dobog ilyenkor, a Lélekküldő zarándokünnepen a magyarság szíve.
„A székelyeknek ősidőktől kapott drága hagyománya, amelyet a háborús időszakokat kivéve évszázadokon át megszakítás nélkül gyakoroltak: a búcsújárás a Csudákkal jeleskedő segítő Mária meglátására – írta Batthyány püspök. Pünkösd ugyanakkor találkozásünnep: az Úr asztalánál, a családokban és a néphagyományokban. A pünkösdi király dicsősége múló diadal, ám a szép idő jó bortermést ígér – tartja a néphit.
Fotó: Gecse Noémi
www.szekelyhon.ro
Megérkeztek Csíkszeredába a pünkösdi lovasok 
Többnapos útvonal zárásaként megérkezett Csíkszeredába pénteken a pünkösdi lovas zarándoklat 133 lovasa. A búcsújáráson kilenc huszárcsapat képviseltette magát Hargita, Kovásza és Maros megyéből. A zárónapi zarándoklat Tusnádfürdőről induló szakaszát Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is lóháton tette meg.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_o_lovas_felvonulas_ga-4.jpgMásodik alkalommal szerveztek pünkösdi lovas zarándoklatot Székelyföldön: tavaly a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett a külhoni magyar családok éve, idén pedig a külhoni magyar gyermekek éve program keretében. Mindkét tematikus esztendő kapcsán a székelyföldi lovastársadalom fogott össze annak érdekében, hogy a pünkösdi búcsúra való zarándoklat által hívja fel a figyelmet a család és a családi értékek megtartásának, erősítésének fontosságára. A zarándoklathoz csatlakozó háromszéki, marosi, udvarhelyi, gyergyói, csíki és kászoni lovasok napokkal ezelőtt indultak útnak, a pénteki, zárónapi zarándoklat pedig reggel nyolc órakor indult Tusnádfürdőről.
A Székelyföld három megyéjéből csatlakozó kilenc huszáregyesület 133 lovasa végül késő délután érkezett meg Csíkszeredába, a Szabadság térre. Közöttük volt Potápi Árpád János is, aki szintén lóháton tette meg a pénteki útvonalat.
A lovasok ünnepélyes bevonulását és a huszárok jelentését követően elsőként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a zarándokokat és az őket váró, szép számban összegyűlt érdeklődőket. Mint mondta, talán nem is érkezhettek volna jobb időpontban a huszárok Csíkszeredába, hiszen a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú között olyan időket élünk, amikor az összefogásra, az erőre és a magyar–magyar együttműködésre leginkább szükség van.
Ezt követően Potápi Árpád János szólt a jelenlévőkhöz, gratulálva mindazoknak, akik hozzájárultak a lovas zarándoklat megvalósulásához. Reményét fejezte ki továbbá, hogy jövőre is megszervezik még több lovas részvételével, hiszen meglátása szerint Csíksomlyó nemcsak a katolikus székelyek búcsújáróhelye, hanem minden magyaré. „Szeretnék köszönetet mondani, és egyben gratulálni is a bátor helytállásért mindenkinek, aki tegnap (csütörtökön – szerk. megj.) ott volt Úzvölgyében.
Bátran bizonyították azt, hogy a magyar kultúrnép, és nem ülünk fel a ránk erőltetett agressziónak, békével fogjuk megvédeni a határainkat, a kultúránkat. Mindenkinek szeretnénk elmondani, hogy ezer éve itt vagyunk, ezer év múlva is itt szeretnénk lenni, és itt is leszünk” – hangsúlyozta az államtitkár, majd kitartást kért mindenkitől a nehéz időkben, és Magyarország támogatásáról biztosította az erdélyi magyarságot.
A köszöntőbeszédeket követően Potápi Árpád János emlékérméket adott át a huszárcsapatok vezetőinek, majd a magyar és a székely himnusz közös eléneklése után a lovasok továbbindultak Csíksomlyó felé.

Iszlai Katalin
Fotó: Gábos Albin 
www.szekelyhon.ro
Három zarándokvonattal mintegy kétezren érkeznek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra 
Ebben az évben is három zarándokvonattal érkeznek Magyarországról a csíksomlyói pünkösdi búcsú részvevői. A Boldogasszony Zarándokvonat, illetve a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors egyesített szerelvényei összesen mintegy 2000 utast szállítanak. Az egyesített szerelvényt a Szent István-mozdony húzza.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_zarandokvonat-szombat.jpgA Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz egyesített zarándokvonatokat idén is, akárcsak az elmúlt évben, a Szent István tiszteletére feldíszített mozdony húzza. A mozdonyon piros alapon Szent István király lovas szobra látható, valamint a szarkofág kőfaragvány motívuma.
A sárga és fehér alapszíneken az egykori koronázóváros, Székesfehérvár címere és neve, valamint a „Szent István városa” felirat jelenik meg. A „Jósággal közeledsz a jóhoz” idézet Szent István fiához írott intelmei közül való. Egyesített szerelvény A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult el csütörtök késő este, Budapesten, a Keleti pályaudvaron csatlakozott hozzá a Székely Gyors, majd a tizenhat vasúti kocsival közlekedő össznemzeti zarándokvonat Erdély felé haladt tovább. Nagyvárad, Kolozsvár, Kalotaszeg, Dés, Gyergyószentmiklós érintésével péntek este érkezik Székelyföldre az egyesített szerelvény, utasait a felcsíki és alcsíki településeken szállásolják el.
Szombaton 9.17 és 9.40 óra között a zarándokvonatok két irányból Csíkszeredába érkeznek, utasaik részt vesznek a csíksomlyói pünkösdi búcsún, majd másnap Gyimesbükkbe, az ezeréves határhoz tart az egyesített szerelvény, amely hétfőn hagyja el Székelyföldet.
Pünkösdi programok Gyimesbükkben Tizenkét éve már, hogy második székelyföldi pünkösdi zarándokhely lett a Gyimesek vidéke, turisták ezrei látogatnak el az ezeréves határhoz a csíksomlyói, pünkösdszombati búcsú előtt vagy után. Nyolcadik alkalommal indult el a csíksomlyói búcsúra a Boldogasszony Zarándokvonat, amely Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely érintésével csütörtök este érkezett meg Gyergyószentmiklósra.
Utasai pénteken Gyimesbükkbe, az ezeréves határhoz látogatnak. A szerelvény szombaton reggel 7.43 órakor fut be a csíkszeredai vasútállomásra, a zarándokok innen indulnak a csíksomlyói búcsúra. Pünkösd vasárnapján Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a zarándoklatot.
Pünkösdi programok Gyimesbükkben
Tizenkét éve már, hogy második székelyföldi pünkösdi zarándokhely lett a Gyimesek vidéke, turisták ezrei látogatnak el az ezeréves határhoz a csíksomlyói, pünkösdszombati búcsú előtt vagy után. 

 

Kovács Attila
www.szekelyhon.ro