Zárul a nagykilenced, búcsúkat ülnek Szent Antal tiszteletére

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_somlyo559-1.jpgA magyar nyelvterületen talán nincs is olyan katolikus templom, ahol ne állna szobra Szent Antalnak, akit szerzetesként, barna ferences csuhában, karján a kis Jézussal, szabad kezében liliommal ábrázolnak. Június 13-án a szentek seregének egyik legtiszteltebb, legnépszerűbb alakjára, Páduai Szent Antalra emlékezik a római katolikus egyház. 

 A hívő katolikusnak ha gondja-baja van, végső menedékként Szent Antalhoz fordul. A székelyföldi templomokban régi szokás, hogy minden évben Páduai Szent Antal tiszteletére nagykilencedet tartanak, a Szent Antal napját megelőző kilenc kedden imádkoznak Szent Antalhoz. Ez a szokás Csíksomlyóról ered, és a feljegyzések szerint 1741-ben kezdődött. 
Páduai Szent Antal (1195. augusztus 15. – 1231. június 13.) portugál nemesi családból származott, eredetileg Fernando névre keresztelték. „Tizenöt éves korában belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé. 1220-ban hazahozták Portugáliába az első ferences vértanúkat Marokkóból. Ez olyan nagy hatást tett rá, hogy ferences lett és Marokkóban akart ő is működni. El is ment, de rövidesen beteg lett. Itáliába került. Szent Ferenc megtette őt Bolognában a rendi növendékek tanítómesterévé. De sajátos működési területe a prédikálás volt. Észak-Itáliában, Franciaországban tódultak hozzá az emberek. Erélyesen fellépett az uzsora ellen és a szegények pártját fogta. A nagy megerőltetéstől kimerülve halt meg 1231-ben Padovában” – olvasható a szentről gyulafehérvári érsekség honlapján. Páduai Szent Antal – többek között – a szegények védőszentje, ezért a katolikus templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál. 
 Búcsúk Székelyföldön Csíksomlyón a csütörtök délelőtt fél 11-től kezdődő szentmisét a Kissomlyó-hegyen található Szent Antal-kápolnánál tartják. A szentmisét a csíksomlyói házfőnök Bőjte Mihály celebrálja. A kápolnához fél 10-kor lesz az indulás a kegytemplom elől. A csicsói egyházközség június 16-án, vasárnap fél 1 órától ünnepel. A búcsús szentmise szónoka Balla Barnabás pálos atya. Újtusnádon szintén vasárnap délben fél1-től tartanak búcsús szentmisét, az ünnepi szónok Bilibók Géza tusnáfürdői plébános lesz. 
Székelyudvarhelyen a ferences templomban csütörtökön a délután 6 órakor kezdődő szentmisén liliomáldás lesz és megáldják a gyermekeket. Az ülkei templom védőszentje is Páduai Szent Antal. A búcsús szentmise június 15-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentbeszédet Sebestyén Antal P. Albert tartja. Páduai Szent Antal napján ünneplik Marosvásárhelyen a volt minorita, jelenlegi jezsuita egyetemi lelkészségi templom búcsúját, amelyre háromnapos triduummal készültek. A csütörtök délutáni ünnepi szentmise délután 5 órakor kezdődik, a szentbeszédeket Takó István kolozsvári egyetemi lelkész tartja. A Bekecs-tetői kápolnában a Szent Antal búcsút június 15-én, szombaton déli 12 órától ünneplik. 
Dobos László
www.szekelyhon.ro