Mit jelent a barátság? - Ferenc pápa

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_ferencpapa2307.jpgIgaz baráttá nem egy gombnyomással válunk. De mit jelent annak lenni? Miért koptatta el a barát szó jelentését a közösségi média? És hogyan lehetünk a papok barátai? Mindezekről beszélt Ferenc pápa nemrégiben.

A papok és szeminaristák igazi barátjának lenni nagy ajándék, amelyet a laikusok az egyháznak nyújthatnak – mondta  Ferenc pápa Jézus Szent Szívének ünnepén.
A pápa a Serra International nevű, a papi és vallásos életre való hivatások előmozdításával foglalkozó csoport laikusaihoz szólva azon kesergett, hogy a barát szót manapság kissé túlzásba vitték, különösen a közösségi médiában. Egyúttal felszólította a laikusokat, hogy térjenek vissza a barátság igazi jelentéséhez. Ahhoz a jelentéshez, amelyet Jézus Krisztusban nyilatkoztatott ki számunkra.
A valódi és a virtuális barátok
„A barát az egyik leggyakrabban előforduló szó a virtuális kommunikációban” – mondta Ferenc pápa a szerzeteseknek. „Mégis tudjuk, hogy a felszínes ismeretségnek kevés köze van ahhoz a találkozás vagy közelség élményéhez, amelyet a barát szó idéz” – tette hozzá.
Amikor Jézus a „barátairól” beszél – jegyezte meg a pápa -, akkor egy kemény igazságra mutat rá: „az igazi barátság olyan találkozást foglal magában, amely annyira közel hoz a másik emberhez, hogy valamit adok önmagamból”.
Jézus azt mondja tanítványainak: „Többé nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Titeket azonban barátaimnak mondalak, mert mindazt, amit hallottam az én Atyámtól, tudtul adtam nektek.”  (Jn 15,15).
„Jézus így új kapcsolatot létesít Isten és az ember között, megszabadítva a barátságot a szentimentalizmustól” – mondta Ferenc pápa. Megmutatja, hogy a barátság „felelősséggel jár, amely egész életünket átfogja: „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért.” (Jn 15,13)
A pápa szerint csak akkor válunk baráttá, ha „a másik emberrel való találkozásunk több, mint valami külső vagy formális dolog”. Az igazi barátság – mondta – „a másik ember életében való részvételt jelenti, az együttérzés megtapasztalását, egy olyan kapcsolatot, amely magunk odaadását jelenti másokért.”
„A barátok mellettünk állnak, figyelmesen meghallgatnak minket, és képesek a puszta szavakon túl látni; irgalmasok, amikor szembesülnek a hibáinkkal; nem ítélkeznek” – mondta. „Nem mindig engednek nekünk mindenben, de éppen azért, mert szeretnek minket, őszintén megmondják, ha nem értenek egyet. Ott vannak, hogy felemeljenek minket, amikor elesünk.”
A papok igazi barátjának lenni azt jelenti, hogy tudni kell „kísérni és támogatni őket a hitben, az ima hűségében és az apostoli elkötelezettségben” – mondta a Szentatya a Serra International laikusainak és asszonyainak.
„A papoknak igazi barátságot nyújtó laikusok olyanok, mint a betániai otthon, ahol Jézus Márta és Mária gondjaira bízta fáradtságát, és az ő gondoskodásuknak köszönhetően pihenésre és felüdülésre talált” – összegezte a pápa.
Serra International
Az Észak-Amerikában alapított Serra International imádsággal, erkölcsi és anyagi támogatással segíti a papi és vallási hivatásokat. Minden hónap utolsó szombatján Nemzetközi Rózsafüzért szervez a hivatásokért. A szervezet védőszentje Szent Junipero Serra (1713-1784) ferences szerzetes, aki Mexikóban és Kaliforniában missziók láncolatát hozta létre, hogy a lelkek üdvösségéért dolgozzon. Ferenc pápa 2015-ben, az Egyesült Államokban tett apostoli látogatása során szentté avatta Serra atyát.
Fordította: Judákné Orsolya 
Forrás: Aleteia.org
www.777blog.hu