Ferenc pápa keresztény vezetőkkel és fiatalokkal ökumenikus imavirrasztást tart a szinódus előtt

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_sztpeterter23.jpgA Together, azaz Együtt elnevezésű kezdeményezés keretében szeptember 30-án Ferenc pápa vezetésével különböző keresztény felekezetek pátriárkái, püspökei és egyházi vezetői imádkoznak együtt 18 és 35 év közötti fiatalokkal a Szent Péter téren. Jelen lesznek a szinódus tagjai is, akik ezután lelkigyakorlaton vesznek részt Rómán kívül.

Keleti pátriárkák és protestáns püspökök, ökumenikus képviselők és testvéri delegációk, régebben és újonnan kreált bíborosok, különböző felekezetű és nemzetiségű fiatalok veszik körül Ferenc pápát szeptember 30-án, hogy együtt imádkozzanak az október 4–29. között tartandó püspöki szinódus sikerérért. Közöttük lesz I. Bartholomaiosz konstantinápoly ortodox pátriárka, III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárka és Justin Welby anglikán érsek.
Az Együtt – Isten népének összejövetele elnevezésű ökumenikus imavirrasztás kezdeményezés részleteit szeptember 8-án, pénteken mutatta be a Vatikánban Paolo Ruffini, a Kommunikációs Dikasztérium prefektusa, egyben a szinódus információs bizottságának elnöke, valamint Nathalie Becquart nővér, szinódusi altitkár, illetve Matthew testvér a taizéi közösség részéről. A Püspöki Szinódus XVI. rendes közgyűlésének témája: „Egy szinodális egyházért: közösség, részvétel és küldetés”.
Az imavirrasztást szeptember 30-án, szombaton délután 5 és 7 óra között tartják, énekszóval és zenével veszi kezdetét. Ferenc pápa nyitó beszéde után Bartholomaiosz pátriárka imája következik, majd felolvassák Isten Igéjét. A közbenjáró imákat egy egyházfő vagy a szinóduson részt vevő testvéri küldött olvassa föl, a Miatyánkot Welby érsek vezeti be. A záró imát és áldást Ferenc pápa mondja a 12 egyházfővel és keresztény vezetővel együtt. Mintegy háromezer, 18 és 35 év közötti fiatalt várnak a Szent Péter térre Európa különböző országaiból. Számukra az egész hétvége imádságos és közösségi programokkal telik Rómában, szeptember 29-e és október elseje között.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: ANSA
Magyar Kurír