Szent Ferenc Transitusának ünnepe

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_378390235_709378074564592_5551431469737763008_n.jpgA képen látható kápolna, amely az Angyalos Boldogasszony Bazilikában található Assisiben, éppen azon a helyen áll, ahol Ferenc 1226. október 3-án este Istenhez ment. Ezt az eseményt mi így nevezzük: A TRANSITUS, azaz Ferenc útja az örök életbe, az Istennel való örök életbe. Boldog Transitus ünnepet mindenkinek!

Szent Ferenc atyánk Tranzitusa (Boldog mennybe költözése)
„Ezután senki se okozzon nekem kellemetlenséget, mert Jézus jegyeit viselem testemen.”
Assisi Szent Ferenc mai napig tartó vonzerejét leginkább azok a legendák közvetítik, melyek az életéről, csodatételeiről szólnak, s melyeken keresztül ma is az ő konkrét, eleven személyével találkozunk. 
A ferences lelkiség mindig történetközpontú volt, és az is marad, mert Isten Fiának megtestesülése is a történelemhez, konkrét helyhez és időhöz kötődő esemény, és következményeinek is mind közük van az emberi történelemhez. Ez a magyarázata, hogy Szent Ferenc testi szemével is látni akarta az isteni Ige megtestesülését, ezért Greccióban felállította az első élő betlehemet, és hogy soha nem szűnt meg szemlélni a megfeszített Üdvözítőt, ezért is jelentek meg kezén, lábán és oldalán a szent sebhelyek. 
A ferences lelkiség másik fő vonása a Krisztus-központúság: a teremtés oka és célja Jézus Krisztus megtestesülése, mely által az ember felvétetik a Szentháromság boldog örök életébe. Ezért a Szent Ferenc látomásában megjelenő természetfeletti alak nem az izajási látomás félelmetes szeráfja, hanem maga a megfeszített Úr Krisztus szeráf képében, aki megtestesülésével elviselhetővé tette számunkra a szent Isten közelségét, és kinyilatkoztatta, hogy Isten szentsége maga a szeretet. Szent sebhelyei a bűnöket megváltó irgalmasság forrásai, ahonnan Isten szentsége árad, mely nem megsemmisíti az embert, hanem éppenséggel új életet ad neki.
Jézus Krisztus, „nagy és csodálatos Úr, mindenható Isten, irgalmas Üdvözítő”, hálát adunk Neked szentséges megtestesülésedért, megváltó halálodért és a Szentlélek kiárasztásáért. Köszönjünk Neked Szent Ferenc atyánkat, akit arra méltattál, hogy szent sebhelyeidet viselje, s így számunkra az isteni irgalmasság testben megjelölt prófétája legyen. Segíts, hogy az ő példájára és közbenjárására soha ne szűnjünk meg szemlélni Téged, értünk emberré lett Istenünket, s kérünk, hogy a mi életünket is jelöld meg kegyelmesen irgalmas szereteted jegyeivel.