„Az egyházi botrányok és problémák mélyén a hit válsága húzódik meg”

martindublin_fekvo.jpgDiarmuid Martin dublini érsek az ír Frank Duff, a Mária Légió alapítója halálának 30. évfordulója alkalmából tartott szentmisén fejtette ki gondolatait november 20-án.

 

 

Az érsek egészen nyíltan szólt az ír egyházat megrengető botrányokról, amelyek két 2009-es jelentés kapcsán kerültek napvilágra. A két dokumentum (Murphy, ill. Ryan Report) az ír egyházban történt szexuális és egyéb bántalmazásokat tárt fel, megállapítva azt is, hogy az egyházi hatóságok titkolták a történteket. A jelentések pápai vizsgálatot sürgettek, ami november 12-én megkezdődött.
Martin érsek kijelentette, hogy több egyházi vezető súlyos hibákat követett el lelkipásztori kötelességei terén, sőt „fensőbbséges és hatalomra törő viselkedésükkel" sok hívőt eltávolítottak az egyháztól, és megtagadták az evangéliumi üzenetet. Mindez oda vezetett – mondta –, hogy az egyház elvesztette megmaradt társadalmi befolyását és szinte minden hitelét. Mindez olyan időszakban történt, amikor sok ír katolikus egyébként is eltávolodott az egyháztól, és „úgy élt, mintha Isten nem létezne".
Az érsek a papi hivatások válságára is utalt, megjegyezve, hogy nemrég egy emlékmisén koncelebrált, ahol húsz olyan papra emlékeztek, akik valamennyien az elmúlt 12 hónap során haltak meg. „Ugyanezen idő alatt majdnem ugyanennyi pap vonult nyugállományba; és csupán egyetlen új papot szenteltem az egyházmegye számára."
Az ír főpásztor sem a botrányok, sem a paphiány jelentőségét nem kisebbítette, ugyanakkor rámutatott: az ír egyház legmélyebb válsága a Jézus Krisztusba vetett hittel, Jézus személyével és küldetésével kapcsolatos. Hangsúlyozta: az ír egyház csak akkor tudna szembenézni a szembeötlőbb problémákkal, ha visszatérne az alapkérdéshez: „Ki Jézus Krisztus?"
Az önfeláldozó szeretet keresztény üzenetét nem redukálhatjuk arra, hogy „legyünk kedvesek egymáshoz" – hangsúlyozta. Az ír egyház csak akkor találhat vissza a szilárd alapokhoz, ha újra meghallja Jézusnak a tanítványságra szóló hívását – vagyis nem a korábbi helyzethez, hanem a hit örök igazságaihoz kell visszatérnie. A külső beavatkozások és szervezeti átalakítások, bár hatékonyak lehetnek és időnként szükségesek is, nem helyettesítik ezt a lelki megújulást.
„A mai társadalomban, ahol Jézus üzenete egyre kevésbé hozzáférhető, az egyháznak olyan helynek kell lennie, ahol az Isten Igéje szerinti tanítás úgy visszhangzik, ahogyan azt az ír egyházban nemzedékek óta nem tapasztaltuk" – fogalmazott, majd hozzátette: Az egyház nem egy halkan moralizáló társadalmi csoport, hanem természetfeletti intézmény, olyan küldetéssel, amelyet egyedül Isten kegyelme képes teljesíteni.
„Sok jele van annak, hogy az ír egyház eltévedt. Sok fiatal és idős ember nem ismeri már igazán Jézus Krisztust." Az élő hitet sok esetben kulturális elvárásoknak való külső megfelelés váltotta fel. „Örülhetünk-e a több ezer eurós költséggel megtartott elsőáldozásoknak, ahol sem a gyerekek, sem a szülők nem értik igazán, mi az Eucharisztia és mi az egyház? Örülhetünk-e, miközben a bérmálkozást sokan az egyházi élettől való búcsúzásnak tekintik?" – Ha ezekkel a problémákkal nem nézünk szembe, azzal nemcsak magunkat csapjuk be, hanem megsértjük Jézus misztériumának integritását – fogalmazott Martin érsek.
A főpásztor nem javasolt könnyű, gyors megoldásokat, de megjegyezte, hogy sok ír katolikus szívében ma is mély hit él. „Az egyszerű emberek sokszor mélyebben megértik Jézus Krisztus üzenetét, mint a tanult teológusok vagy püspökök" – mondta. Végül Frank Duff példáját idézte, aki 1921-ben, az ország súlyos nehézségei közepette kezdte meg a Mária Légió szervezését. „Olyan ember volt, aki – komoly társadalmi kihívással szembesülve – tett valamit. Maga köré gyűjtötte a hasonló gondolkodású embereket, és elindította a lelki megújulás, az imádság és a keresztény szolgálat mozgalmát." Az ilyen mozgalmaknak döntö szerepük lenne abban, hogy visszahívják hitük lényegéhez az ír katolikusokat – egyháziakat és világiakat egyaránt – idézi az ír főpásztort a CNA.

 

Magyar Kurír