Szükségünk van a tömegtájékoztatási eszközökre ahhoz, hogy megismertessük Isten valódi arculatát

„Szükségünk van a tömegtájékoztatási eszközökre ahhoz, hogy megismertessük Isten valódi arculatát” – Rino Fisichella érsek felszólalása Madridban

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke február 14-én, hétfőn Madridban megnyitotta a spanyol püspöki konferencia által szervezett összejövetelt, amelyen az ország katolikus média képviselői vesznek részt.

Napjaink embere készen áll-e arra, hogy higgyen Jézusban, mint Isten Fiában? A mai embernek szüksége van-e az üdvösségre? – tette fel a kérdést Fisichella érsek beszédében, amely a következő témával foglalkozott: „Az új evangelizáció és a keresztények jelentősége a mai társadalomban”.

Hangsúlyozta: keresni kell a választ, mivel Jézussal szemben nem maradhatunk közömbösek. Az egyház kétezer éves történelme során soha nem hagyott fel evangelizációs feladatának teljesítésével. Ezzel a misszióval született, és veszítene természetéből, ha nem tenne neki eleget. A jelenlegi válság idején, amikor a gondolkodás egyre törékenyebbé válik, a múlt gazdag örökségéből fakadóan megnövekedik a katolikusok szerepének jelentősége.

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát XVI. Benedek tavaly szeptemberben állította fel, hogy megújítsa az egyház missziós lelkületét, mindenekelőtt azokon a területeken, amelyeken erőteljesen érvényesül a szekularizáció. Fisichella érsek „prófétai megérzésnek” nevezte a pápa döntését, mivel a dikasztérium nagymértékben hozzá tud járulni az egyház küldetésének teljesítéséhez a kulturális változások korában. Feladatunk, hogy megerősítsük hitünket és megmutassuk kortársainknak: az értelem nem áll ellentétben a hitigazságokkal. Új nyelvezettel kell kifejeznünk, hogy az értelem fényében vagyunk hívők.

Utalással a főleg nyugatot jellemző informatikai társadalmakra, Fisichella érsek rámutatott: a keresztény közösség nem hagyhatja figyelmen kívül azt a kulturális környezetet, amelyben él, ahhoz, hogy azt megérthesse és az evangélium felé irányítsa. Az új evangelizációtól továbbá elválaszthatatlan a liturgia szerepe. A liturgiában pedig nagy jelentősége van a csöndnek és a gesztusoknak. Napjaink társadalmait a zaj, a túl sok beszéd jellemzi, az embereket mintegy „bombázzák” a hírekkel. Ezért szükség van arra, hogy megérezzük a „sacrum”, a „misztérium” jelenlétét a keresztségtől kezdve egészen a temetésig.

Az új evangelizáció a hit logikájára épül, amely a hitben, a liturgiában és a karitatív tettekben nyilvánul meg.

Az elvilágiasodás témáját érintve Rino Fisichella érsek kifejtette: a mai világ úgy épül, mintha Isten nem létezne. Ez a gondolkodásmód áthatja az intézményeket, a tömegek kultúráját, viselkedésformáját. Az egyéni szabadságjogok védelmének ürügyén az ember foglalja el a központi helyet, Isten egyfajta szükségtelen hipotézissé válik, olyan vetélytárssá, akit ki kell küszöbölnünk. A mai kultúra bálványozza a tömegtájékoztatási eszközöket és háttérbe szorítja a szilárd értékekre épülő személyes kapcsolatokat. A végsőkig fokozott individualizmusba zárkózott ember elveszíti társadalmi felelősségtudatát és magát az élet értelmét is.

Az egyház küldetése, hogy a ma emberének szóljon Istenről. Ha az a feladatunk, hogy megismertessük Isten igazi arculatát, akkor pedig szükségünk van arra, hogy felhasználjunk minden tömegtájékoztatási eszközt az evangéliumi jó hír közvetítésére – szögezte le a spanyol katolikus média összejövetelén Madridban Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke.

 

(vm)

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Az élő Istennek érzelmei és vágyai is vannak, személyes, élő kapcsolatra törekszik az emberrel. Az Istennel való kapcsolat nagyon mély és érzelemmel teljes. Olyan intim, diszkrét és finom hívás ez, amiről nagyon nehéz beszélni. Olyan kapcsolat, amelyben nincsen testiség, amelyben nincsen anyagi vetület, de ettől még egészen valóságos.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. május 27. hétfő, Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jézus tudatosan arra kér...

Isten minden teremtett lényt – közösséget, népet, az egész emberiséget – meghív a végtelen felé.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube