Meg kell állítani az elvándorlási hullámot

meneklt_0.jpgFolytatódik az elvándorlási hullám Afrika északi térségéből Olaszországba és az Európai Unióba. A Maghreb országok (Tunézia, Algéria, Marokkó) fiataljai mindig arról álmodtak, hogy a Mediterráneum északi részére érjenek – nyilatkozta Maroun Elias Lahham tuniszi püspök a Fides hírügynökségnek.

A főpásztor rámutatott: Tunéziában jelenleg társadalmi, gazdasági, politikai bizonytalanság van, miközben az ország választásokra készül. Ezért az Olaszországba érkezett fiatalok kihasználták ezt a helyzetet, amikor a rendőrség kevésbé folytat ellenőrzéseket, és sikerült átjutniuk a Mediterráneum északi oldalára. Egy ideje már létezik a jelenség, de most jóval nagyobb méreteket ölt az országban kialakult instabilitás miatt – emelte ki nyilatkozatában Maroun Elias Lahham.
Az elvándorlási hullám megállításának lehetőségéről szólva a tuniszi püspök kiemelte: az új kormánytól függ majd, hogy több munkalehetőséget kínál-e az országban, ahol 14 százalékos a hivatalos munkanélküliségi arány, de valójában legalább 20 százalékot tesz ki. Figyelembe kell venni, hogy a fiatal munkanélküliek középiskolai vagy felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. A tunéziai egyetemeken évente végző 80 ezer diplomásnak csak a fele talál munkahelyet hazájában.
Mit tehet ezzel kapcsolatban az Európai Unió? – vetette fel a kérdést Lahham püspök. Utalt a hírre, hogy az EU 258 millió euró támogatást nyújt Tunéziának fejlesztési tervek megvalósítására. Ezáltal a tunéziaiak megsegítésén túl Európa védelmezi magát a bevándorló áradattól, amellyel Olaszország és az Unió is nehezen küzd meg. A tuniszi püspök végül kijelentette: világos, hogy Olaszország nem tud mindenkit befogadni. A megoldás útja tehát a jelenség ellenőrzésén keresztül vezet, amelyet a Maghreb országok fejlődése érdekében végzett együttműködés jelenthet. Meg kell győzni a fiatalokat, hogy maradjanak hazájukban, és segítsék fejlődését – zárta a Fides missziós hírügynökségnek adott nyilatkozatát Maroun Elias Lahham.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Egészen biztos, hogy az elkötelezettség, a felelősségvállalás, az odaszentelődés, az életre szóló igenek kimondása válságba került a fejlett államokban.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. május 24. péntek, Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten Fiának tanításában hiszek

Isten Fiának tanításában hiszek, és nem az Ő prófétájának tanaiban.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube