Bemutatták a pápa nagyböjti üzenetét

Nyomtatás

papai.jpgFebruár 22-én délelőtt fél 12-kor a szentszéki sajtóteremben Robert Sarah bíboros, a „Cor Unum” Pápai Tanács elnöke és Giampietro Dal Toso prelátus, a dikasztérium titkára bemutatta a Szentatya üzenetét.

 

 

A Szentatya üzenetében Pál apostol nyomán emlékeztet minket, hogy a keresztségben részesévé váltunk Krisztus életének. A keresztség Isten ajándéka, jelenvaló találkozás Krisztussal, aki őszinte megtérésre hív. A keresztség és a nagyböjt között szoros kapcsolat van: az ember a keresztségben hal meg a bűnnek, és lesz részese a feltámadt Krisztus új életének. A nagyböjtben a katekumenek útját járhatjuk végig.
Hangsúlyozza annak fontosságát, hogy Isten igéje vezessen minket ezen az úton. A vasárnapi evangéliumok végigvisznek az Úrral való találkozás útján. A Szentatya elmélkedésében összefoglalja a nagyböjt misztériumába bevezető öt vasárnap evangéliumának üzenetét. Az út a húsvéti szent három napban teljesedik ki, az éjszakai virrasztásban, amikor megújítjuk keresztségi fogadalmunkat. Ha megmerítkezünk a kereszthalál és a feltámadás misztériumában, megszabadulunk az anyagi dolgokhoz való ragaszkodástól, nyitottá válunk Isten és a felebarátok felé. Közösséget vállalunk a szenvedésben, hogy mély megtérés menjen végbe éltünkben. A nagyböjti idő alkalom arra, hogy felismerjük gyengeségeinket és befogadjuk a bűnbánat szentségének megújító kegyelmét.
Sarah bíboros felszólalásában rámutatott, hogy a dokumentumban a pápa hangsúlyozni kívánja a keresztség és a karitatív tevékenység közötti nyilvánvaló kapcsolatot. Ennek illusztrálására a bíboros három eseményt emelt ki a közelmúltból. Tavaly novemberben a „Cor Unum” Pápai Tanács Czestochowában lelkigyakorlatot tartott a Karitász és más európai katolikus karitatív szervezetek felelőseinek, hogy jobban megismerjék Krisztust, és bensőséges kapcsolatra lépjenek vele az imádságon, a szentségeken, Isten szaván keresztül.
Míg ez az esemény a karitatív tevékenységet elősegítő képzést szolgálta, addig a másik két esemény a szeretetszolgálat külső formáját képviselte. Idén január 12-én a Szentatya Haiti szigetére küldte Robert Sarah bíborost, hogy egy évvel a rettenetes földrengés után biztosítsa a katasztrófa által sújtott lakosságot a pápa lelki közelségéről. A harmadik esemény pedig Afrikát érinti. A bíboros egy héttel ezelőtt tért vissza a fekete földrészről, ahol a II. János Pál Pápa Alapítvány a Száhel övezeért, földünk legszegényebb térségéért rendezett tanácskozást.
Elmondta, hogy a Katolikus Egyház mindenütt élen jár az azonnali segítségnyújtásban, vallásra, fajra politikai meggyőződésre való tekintet nélkül. A világ problémáival szemben kötelességünk, hogy konkrétan enyhítsük a szenvedést. A kormányok és a nemzetek feletti szervek teljesítsék kötelességüket, küzdjenek a korrupció és az igazságtalan struktúrák ellen, számolják fel azt a botrányos szakadékot, amely a gazdagok és szegények között tátong. Krisztus azonban azért alapította meg egyházát, hogy ennél sokkal többet adjon – olvasható a sajtótájékoztatóról a Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapján.
Magyar Kurír