XVI. Benedek: Ha nem látjuk Istent, nem látjuk a bűnt sem

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_1478950_nagy.jpgNagyböjt első vasárnapján az Úrangyala-imádság előtt a Szentatya a nagyböjti időről beszélt a Szent Péter téren egybegyűlteknek.

Ez a liturgikus idő lelki utazás, felkészülés a húsvétra. Követjük Jézust, aki a kereszt felé tart. A pápa feltette a kérdést: miért van a nagyböjt, miért van a kereszt? A válasz: mert létezik a bűn, amiből minden rossz fakad. Elmondta, hogy a bűn fogalma a világ vallásos szemléletét feltételezi. Ha az emberek nem vesznek tudomást Istenről, nem fogadják el a bűn létezését sem. A Szentatya egy hasonlattal erősítette meg ezt az igazságot: amikor eltűnik a nap, eltűnnek az árnyékok is. Amikor eltűnik szemünk elől Isten, nem látjuk a bűnt sem. Akkor értjük meg, hogy mi a bűn (ami nem egyezik meg a pszichológiai értelemben vett bűntudattal), ha megértjük, ki Isten.
Az erkölcsi rosszal szemben Isten szembeszegül a bűnnel, hogy megmentse a bűnöst: nem a halálát akarja, hanem azt, hogy megtérjen és éljen. Isten a történelem során mindig közbelép ennek érdekében, szabadságra akarja vezetni gyermekeit. A legnagyobb szolgaság a bűn szolgasága. Ezért küldte el Fiát, hogy megszabadítson a gonosz uralmától, áldozatként meghaljon a kereszten. Amikor az evangélium Jézus megkísértéséről beszél, akkor azt érzékelteti, milyen nagy erőkkel szállt szembe a sátán Isten üdvözítő tervével. XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy a nagyböjt liturgikus idejében Krisztus mellé állunk a bűnnel szemben.
Mária segítségét kérte, hogy nagyböjti utunk a megtérés gyümölcseit teremje. Kérte a híveket, hogy imádkozzanak érte és a római kúriáért, mert vasárnap este kezdik meg egyhetes lelkigyakorlatukat.
Az Úrangyala elimádkozása után megemlékezett a Japánt pusztító földrengésről és szökőárról. Közelségéről biztosította az ország népét, imádkozott az áldozatokért és családtagjaikért.
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Csodálom a régi öregeket, akik mikor gyermekeik kelengyéjét megvarrták, saját halotti ruhájukat kezdték elkészíteni. Mikor meglettek vele, gondosan kivasalva, kikeményítve őrizték. Miközben varrogatták, már biztosan készültek az elmúlásra. Ezt nem könnyek közt, fájdalmas arccal tették, ez az élet része volt mindenki számára.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. június 20. csütörtök, Rafael napja van. Holnap Alajos és Leila napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Minden babonás dolog veszélyes

Sokszor csodálkozom, hogy nagyon sokan a hit alapelemeit megkérdőjelezik, de mindenféle buta babonát elfogadnak.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube