Egy 16. századi olasz mise tört be a brit popslágerlistára

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_zeneszek2011.jpgAlessandro Striggio, a 16. században élt zeneszerző művét egykor rosszul kategorizálta a párizsi könyvtár és nyoma veszett, azonban nemrég megtalálták: ma sztárbandákat előz le a slágerlistákon.

 

 

A Mediciek udvari zeneszerzője, az olasz Alessandro Striggio által 1566-ban komponált zeneművet korában számos európai nagyvárosban bemutatták, sorsa azonban megpecsételődött, amikor a párizsi nemzeti könyvtárban tévedésből rosszul kategorizálták. Az Ecco si Beato Giorno című mise az egész reneszánsz korszak legnagyobb polifonikus zeneművének számít. A darabra Davitt Moroney brit zenekutató bukkant rá néhány évvel ezelőtt, első modern bemutatója a BBC Proms keretében volt 2007-ben Londonban.
A popslágerlistára betörő mise a mű első modern lemezfelvétele, az I Fagiolini zenekar (nyitóképünkön)előadásában. Az alkotás a slágerlista 68. helyén debütált, maga mögé utasítva többek között a tavalyi év legsikeresebb zenekarát: a Bon Jovit, George Harrisont és Eminemet. A klasszikus zenei ranglistán csak André Rieu holland hegedűművész legújabb albuma előzi meg.

A Striggio-mise
"Nagyon keményen dolgoztunk, hogy kellően nagyszabású és extravagáns zenei világot teremtsünk a műhöz" – mondta Robert Hollingworth, az I Fagiolini alapítója és karmestere. A zenész a brit hírügynökségnek adott interjújában "megigézőnek" nevezte a művet. Hollingworthék nem spóroltak a darab előadásánál: öt kórus és számos régi hangszer szólaltatja meg a misét, a hangszerek eredetileg énekhangra írt tételeket is játszanak. A művet az 1592-ben 55 éves korában elhunyt Striggio öt kórusra írta: a mise legnagyobb részében a kórusok nyolcfősek, a záró Agnus Dei-tételben azonban tizenkét fősre egészülnek ki.

Rövidfilm (angolul) a miséről
Az I Fagiolini által megszólaltatott alkotás kiadásának mellékletét képező DVD-n a mise mellett helyet kapott egy Striggio-motetta, valamint Thomas Tallis angol zeneszerző Spem in Alium című műve is, amelyet feltehetőleg a firenzei reneszánsz komponista alkotása inspirált.
Hollingworth számított rá, hogy Striggio újrafelfedezése elkerülhetetlenül összehasonlításokhoz vezet majd az olasz zeneszerző és kortársa, Thomas Tallis között, ezért is vette fel az angol zeneszerző művét is a lemezre. Tallis, aki I. Erzsébet angol királynő nagy kedvence volt, Spem in Alium című művével úttörőnek számít a disszonancia, az összhang hiányának alkalmazása terén. A lemezen az eredetileg kizárólag énekhangokra írt alkotást részben korabeli hangszerek szólaltatják meg.
mti, mindennapi