A líbiai katolikusok maradnak és szolgálnak

picture23.jpgA Líbiában kialakult helyzetről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Sylvester Carmel Magro, Bengázi püspöke.

A közeledő csapatok hallatán nagy a nyugtalanság és az aggodalom. Reménykedünk és imádkozunk, ez a menedékünk – hangsúlyozta a líbiai főpásztor. Azt kéri, hogy mindenki imádkozzon a békéért, amely a legnagyobb ajándék.. A béke nélkül elveszettnek érzik magukat, a békével és a reménnyel viszont felülről kapnak segítséget. Mindennap szentségimádást tartanak, rózsafüzért imádkoznak és szentmisét mutatnak be. A városban maradt kevés keresztény a nehézségek ellenére részt vesz a szertartáson. Isten és a szenvedő Krisztus jelenlétén keresztül közel érzik magukat egymáshoz, különösen a nagyböjti időszakban, amely nap mint nap bátorságot ad és vigaszt nyújt számukra – mutatott rá Magro püspök.
Kadhafi tábornok csapatainak hatalomátvételével kapcsolatban a főpásztor elmondta, hogy nem lehet tudni, mi történik, a helyzet nagyon változó. Az egyház továbbra is aktívan működik Bengáziban: számos szerzetesnő ápolóként dolgozik a kórházakban. Hősiesen mindenki a helyén marad a szenvedőkkel. Ez a szolidaritás fontos jele, különösen ezekben a nehéz időkben, amikor sok munkavállaló elmenekült az országból. Az egyház jelenléte lelki ösztönző erőt és támogatást jelent, amelyet a helyiek nagy elismeréssel fogadnak. Látják, hogy továbbra is betöltik a béke hírvivőinek szerepét és a szerzetesnőkön keresztül elsősegélynyújtást biztosítanak a város kórházaiban – nyilatkozta a líbiai főpásztor.
A lehetőségekhez képest az egyház képviselői háború esetén is Bengáziban maradnak, hiszen ezt a hivatást kapták az Úrtól. Úgy érzik, azon a helyen kell maradniuk, amelyet a gondviselés jelölt ki számukra. A lakosság nagyra értékelte a döntést. A kórházak igazgatói is örömmel fogadták ezt a gesztust, amely hősies elhatározás az általános félelem légkörében. Valódi keresztény tanúságtétel ez – állapította meg Sylvester Carmel Magro püspök. Annak a reményének adott hangot, hogy minél előbb véget ér ez a „pusztító vihar”. XII. Piusz pápa szavait idézte: „semmi sem vész el a békével, de minden elveszhet a háborúval”. Ezért imádkoznak mindennap és ugyanerre kérnek mindenkit.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír