A japán püspökök szolidaritásra buzdítják a híveket

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_japancunami2011.jpgA hírek szerint Japánban a vészhelyzet idején példaértékű az összefogás, az emberek közötti szolidaritás. Az egyház is komoly szerepet vállal a károsultak megsegítésében.

Az Asia News hírügynökség beszámol róla, hogy a japán katolikus egyház Szendaiban, a földrengéstől leginkább sújtott övezetben nyitott egy központot a földrengés és cunami sebesültjei számára, amelynek székhelye a város székesegyháza. A püspökök azt kérik a hívektől, gyűjtsenek adományokat, és fogadják be az otthon nélkül maradottakat. Már több család jelezte, hogy szívesen látja otthonában a katasztrófa túlélőit, különös tekintettel a rászoruló az idősekre.
Szendai püspöke üzenetben emlékezett meg a tragédiáról, az áldozatokról, kifejezte az események felett érzett fájdalmát. Arra hívott minden keresztény hívőt, hogy segítsék meg azokat, akik mindenüket elveszítették, ne feledkezzenek meg Isten végtelen irgalmáról. Leo Ikenaga, Oszaka érseke, a Japán Püspöki Konferencia elnöke szintén üzenetben kérte a híveket, hogy minden lehetséges módon segítsék az áldozatokat.
Szendai egyházközsége és a Caritas közösen rendeznek gyűjtéseket és próbálják megszervezni, hogy az önkéntesek el tudják osztani az adományok az egyházközségen belül, a járhatatlan utak miatt ez azonban elég nehézkes. A központ hat hónapon keresztül áll majd fenn, a japán Caritas már majdnem 250 ezer dollár adományt gyűjtött össze. A japán katolikus egyház mintegy 500 ezer hívet számlál.
Az ország északkeleti részén körülbelül ennyien vesztették el otthonukat, menedékhelyeken élnek. Helyzetük kritikus, nincs elég víz, elektromos áram, üzemanyag, orvosság, élelem. Az egyházközség irodavezetője beszámolt az egyház saját veszteségeiről is: egy katolikus óvodában sok gyermek vesztette életét, és az egyházközség számos temploma megrongálódott, elpusztult.
Japánban sokan próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a fukusimai nukleáris fenyegetettség miatt fennáll a veszély, hogy az emberek megfeledkeznek a földrengés és a cunami túlélőinek nehézségeiről. A média óráról órára beszámol a reaktorok hőmérsékletéről, ugyanakkor az ország északkeleti részén még vannak olyan szökőár-sújtotta vidékek, ahova mindeddig nem érkezett segítség, és ahol a víz, az élelem, az orvosság hiánya, a fagypont alatti hőmérséklet veszélybe sodorhatja a menekültek életét - tájékoztat az Asia News.
A katolikus egyház és a Caritas munkája mellett a földrengés által leginkább sújtott területen a Krisztus Egyesült Egyháza nevű felekezet létrehozott egy katasztrófaelhárító központot és számos keresztény önkéntes járja az érintett területet, igyekszik felmérni, mire van szükség. Az evangélikus egyház humanitárius és szociális segélyszervezete az önkénteseinek köszönhetően élelmiszercsomagokat és takarókat oszt szét a fukusimai atomerőműtől 40km-re fekvő körzet lakói között.
A Keresztény Nemzeti Tanács (NCCJ), amely anglikán, protestáns és más keresztény felekezeteket tömörít, segélykampányt indított azok megsegítésére, akik mindent elveszítettek. Az anglikán-episzkopális egyház Tokióban központot állított fel az elsősegélytervek koordinálására. A baptista egyház, amelynek néhány tagja a tragédia áldozata lett, támogatást kap a Baptista Szeretetszolgálattól –tájékoztat a Vatikáni Rádió.
Magyar Kurír