Hány kispap van Ugandában?

Nyomtatás

africauganda.jpgA kelet-afrikai ország 30 milliósra becsült lakosságának kb. 45 százaléka katolikus. Évente mintegy 400 ezren keresztelkednek meg.

Az ország négy szemináriumában jelenleg 1130 kispap készül a papi hivatásra. Az intézetek rendkívül zsúfoltak; van, ahol hat-hét kispap lakik egy szobában. Az országban a dinamikusan növekvő papi létszám ellenére nagy a paphiány; az 1997-ben alapított Lugazi Egyházmegyében 492 ezer hívőre mindössze hatvan egyházmegyés pap jut.
A leendő lelkipásztorokra nehéz feladatok várnak: fel kell venniük a küzdelmet a különféle szektákkal és szabadegyházakkal, melyek képviselői az utcasarkokon hangzatos nevű templomokat állítanak és csodákat ígérnek. Az iszlám előretörése is aggodalomra ad okot: egyre több muzulmán jut kulcspozícióba, illetve kap támogatást egyetemi tanulmányok végzéséhez. Emellett a boszorkányvallás is újra erősen terjed; nem ritka, hogy gyermekeket elrabolnak, és a meggazdagodás reményében pogány rituálék során feláldoznak – írja a catholicexchange.com.
Magyar Kurír
(mk)