Gyöngyösön a ferences vértanúkért imádkoznak

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_kiss-szalaz-vertanu.jpgAz 1944 és 1954 között mártíromságot szenvedett hét ferences vértanú boldoggá-avatásáért április első vasárnapján Gyékényesen megkezdett imasorozat április 28-án, Gyöngyösön, az alsóvárosi ferences templomban folytatódik.

Kiss Szalézt, a kiváló hitszónokot, sajtóapostolt és a gyöngyösi keresztény ifjúság lelkipásztorát 1946-ban e napon tartóztatták le, és még az év folyamán a szovjet hadbíróság halálra ítélte majd kivégezte. A gyöngyösi megemlékezést az esti hat órás szentmisét követően a kolostor udvarán tartják, ahol a koholt vád szerint Szaléz atya a rendszer megdöntésére gyűjtött fegyvereket rejtegette.
Az imakilenced harmadik állomása Hatvan, ott a szerzetesek elhurcolásának emléknapján, június 19-én a 9 órás szentmisén emlékeznek a szovjet lágerben elhunyt Lukács Pelbártra. A budai ferences templomban szeptember 15-én a 18 órai szentmisét szentelik a boldoggáavatás ügyének, a második világháború utolsó időszakában ugyanis itt volt plébános Kriszten Rafael, aki az üldözöttek és az éhezők gondviselője volt. Őt 1951-ben életfogytiglanra ítélték. Egy évvel később a börtönben halt meg. Az ötödik állomás szeptember 18-án 10 órakor Nagyatádon lesz, ahol Hajnal Zénó ferences gvardián sokakat bújtatott az ostrom alatt. Többek között a később a ferences rendbe lépő, majd esztergomi érseki rangra emelkedő Paskai
Lászlót és testvérét is, akik leventék voltak, az SS-be sorozás elől menekültek, és a ferences házfőnöknél húzták meg magukat a legnehezebb napokban.
A hatodik és hetedik állomások „főszereplői” Körösztös Krizosztom és Kovács Kristóf újvidéki vértanúk. November 4-én 18 órakor az újvidéki ferences templomban, november 27-én 13 órakor pedig a budapesti Szent István-bazilikában mondanak szentmisét a boldoggáavatásukért.
Az kilenced nyolcadik állomása december 10-én 14 órakor a soporonkőhidai börtön, ugyanis 1946-ban itt és e napon végezték ki Kiss Szalézt.
A ferences vértanúk boldoggáavatásáért meghirdetett sorozat egyik eseményének helyszíne a pasaréti ferences templom lesz, ahol letartóztatása előtt házfőnök volt Károlyi Bernát atya, a híres kínai misszionárius, aki az ostrom idején és a háború utáni időszakban kecskeméti házfőnökként az üldözöttek és a menekültek őrangyala volt. Az esemény időpontját akkor határozzák meg, amikor a boldoggáavatási per egyházmegyei szintű megindításához megérkezik a szentszéki engedély.
A boldoggáavatás hivatalosan jóváhagyott imádsága:
Erős és Igaz Istenünk! Te Bernát szolgád és társai életében csodálatosan kibontakoztattad a kereszt misztériumát, amikor áldozatvállalásuk által a diktatúrák sötétségében is felragyogtattad a hit világosságát. Kérünk, dicsőítsd meg szolgáidat szent egyházadban, hogy hitvalló életük és vértanúságuk példája ma is bátorító erőforrásunk legyen a szegény és alázatos Krisztus követésében. Aki él és uralkodik, mindörökkön örökké.
Budapest, 2011. április 27.
Szerdahelyi Csongor, Ferences Sajtóközpont

 

 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Az ember nem lehulló falevél, hanem az öröklétre meghívott csoda, Isten gyermeke.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. június 18. kedd, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A nap és a szekér

A nap olyan, mint a szekér agya, a sugarak a küllők, s mi ezeken elindulunk a központba, a fény felé.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube