Petrás Mária Babba Máriái Csíksomlyón

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Mualkotas_petras-maria-keramiai-5-_b.jpgPénteken 18 órától Csíksomylón, a Jakab Antal Tanulmányi Ház kápolnatermében, a VII. Kárpát-medencei Asszonytalálkozó résztvevőinek jelenlétében került sor Petrás Mária kerámiakiállításának megnyitójára, ahol hangfelvételen hallgatták meg a művész hitvallását.

A Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében 2009 májusától kezdődően Petrás Mária, Magyarországon élő, csángó származású iparművész és népdalénekes alkotásait többek között Gyergyócsomafalván, Zabolán, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Bákóban és Kolozsváron is megtekinthették az érdeklődők.

Petrás Mária a moldvai Diószénben született, fiatalon Magyarországra került, jelenleg Pomázon él. Iparművészi munkásságát 2006-ban Szervátiusz Jenő-díjjal jutalmazták. Nemcsak az ezeréves csángó hitvilág agyagban való megörökítésében jeleskedik, hanem a moldvai népdalokat is művészi szintre emelt hitelességgel adja elő. Gyakran látni őt énekesként a Muzsikás és a Zurgó együttesek fellépésein. Petrás Mária 1990 óta folyamatosan és aktívan vesz részt a csángó ügyeket szolgáló anyaországi és határon túli szervezetek munkájában.

Mivel az alkotó személyesen nem lehetett jelen a megnyitón, így gondolatait hangfelvételen osztotta meg a hallgatósággal: „A moldvai Diószénben születtem. Nálunk a faluban imádságos harangozással kezdődött a nap, és azzal is ért véget. A családok gazdagságát 8–10–12 gyermek jelentette. Az ötévestől a legöregebbekig, mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az emberek kitisztították a lelküket, életüket, házaikat, istállóikat, óljaikat, kertjeiket, falujukat. Megbocsátottak egymásnak, misére mentek szép, ünneplő ruhában, és délután felkeresték egymást. Az ünnepek nagy örömben teltek. Mindent meg tudtak teremteni maguknak, úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az idő járása és a mélységes Isten-hitük útbaigazította őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a seregnyi gyermekkel körülvéve, tudtak énekelve fonni, szőni, gyönyörűen hímezni. Varázslatossá tudták tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Szűz Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni” – üzente Petrás Mária.
www.szekelyhon.ro