Székely családok napja Háromszéken

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Hirek_csaladnap-015_b.jpgA székely családokat ünnepelték Háromszéken szombaton, az árkosi Szentkereszty kastély udvarán. Az egész napos rendezvényen gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak, a családok közösen bográcsoztak.

Első alkalommal szervezte meg Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Europe Direct Infomációs Központ a székely családok napját, melynek alapötletét a család világnapja adta. A Sepsiszentgyörgyhöz közeli Árkoson, a Szentkereszty-kastély udvarát szombat délelőtt gyerekzsivaly töltötte be, a családok folyamatosan érkeztek és kapcsolódtak be a programokba.
Az eseményen Tamás Sándor, a megyei önormányat vezetője is jelen volt családjával együtt, és amint elmondta, az ötlet már év elején felmerült, hogy a nemzetközi családnap mellett a székely családokat is ünnepeljék meg Háromszéken. A szervezésbe különböző civil szervezeteket is bevontak, amelyek gyerek és felnőtt programokat hoztak Árkosra. Tamás Sándor arra is kitért, hogy a rendezvény igazi összefogás eredménye, hiszen a média meghirdette, a helyi vállalkozók támogatták, a civil szervezetek pedig programokkal járultak hozzá a sikerhez.
„A család szerepe nagyon fontos, a legfontosabb pedig a boldogság a családban, mert ez hozza a jövőt. Amilyen a hangulat egy családon belül, olyan a hangulat a közösségben is. A mi szerepünk az, hogy jó érzést vigyünk a háromszéki családok életébe, ennek pedig több összetevője van. A változás elsősorban belülről jön, a szívekből, mi pedig azt szeretnénk hogy Székelyföld újraépüljön, de ne csak fizikailag, hanem az ember-ember közötti kapcsolatokban is. Ehhez járulnak hozzá a maihoz hasonló rendezvények is” – fogalmazott a Székelyhon.ro kérdésére Tamás Sándor.
A rendezvénynek folytatása lesz még az idén, az év második felében talán más helyszínen és más formában. A megyei tanácselnök a fiatal székelyföldi szülőket a gyerekvállalásra biztatja, véleménye szerint igaz a mondás, amit az öregek tartnak, hogy mindenhol kikerül még egy tányér leves. Az elnök azt is kifejtette, hogy a demográfiai mutatók is jók Székelyföldön, hiszen Romániában itt a legkisebb a válások aránya, mert erős a családmodell.
„Emellett a gyerekvállalási kedv is megnőtt az utóbbi időben Székelyföldön, ami pozitív dolog, de a mi szerepünk továbbra is az, hogy az emberek életminőségén javítsunk, hogy elégedettebbek legyenek, mert akkor a családépítés is növekszik. Erre én lehetőséget és reményt is látok, egy jövőt, amely a régi, hagyományos székelyföldi nagycsaládokra épül” – mondta a Kovászna megyei tanács vezetője, aki maga is nagycsaládosnak számít, és három gyerekével, valamint feleségével együtt töltötte a napot Árkoson.
A program igen színes volt, a szülőknek többek között Papp Adolf és Balázs Réka családterapeuták tartottak előadást a család szerepéről a gyermek személyiségének fejlődésében, kiemelve a hozott családmodell jelentőségét, de azt is, amit mi magunk tehetünk hozzá ahhoz, hogy szép és működő családdá váljunk. Mialatt a szülők előadásokat hallgattak, a kicsik a Maszat téren szórakoztak, amely egy tarka-barka gyerekváros volt: csodapatikával, könyvesbolttal, könyvtárral, cukrászdával, fodrászattal, pékséggel és ajándékbolttal. A gyerekekügyességi próbákat kiállva kényeztethették magukat és kóstolhattak bele a valós élet dimenzióiba.
A különböző tevékenységek mellett pónilovazáson is részt vehettek a gyerekek, a kastély körül lovagolhattak, míg a szülők és a nagyobb testvérek, ingyenesen járhatták be a Szentkereszty-kastély helyiségeit. A kétszintes épületetre rengetegen voltak kíváncsiak, a szobák közti sétálás előtt rövid bemutatót hallhattak az érdeklődők a kastély történetéről. Ezután minden szobát végigjárhattak, megérinthették a bútorokat, fotókat készíthettek és a teraszon lazulhattak azok, akik kíváncsiak voltak, miként éltek a régi háromszéki nemesek.
A kastélylátogatás és pónilovazás mellett a nap fénypontját jelentette a közös családi ebéd is, amelyen a családok közösen fogyasztották el a helyi termelők és vállalkozók hozzájárulásával készített gulyást, amiből mindenkinek járt, és jutott is. Ebéd után ismét szétszéledtek a családok, a gyerekek kézműveskedtek, bújócskáztak a parkban, a szülők pedig a sörsátorban beszélgettek, ismerkedtek egymással.
Egy pillanatra szaladt össze ismét a gyereksereg, amikor a szervezők bejelentették, hogy fagyit osztanak mindenkinek. A napot a Kelekótya együttes koncertje zárta, melyen minden felnőtt és gyerek együtt énekelte a jól ismert gyerekdalokat. A rendezvényen négyszáz személy, mintegy 113 család vett részt.
Both Ildikó