A család Európa kincse és jövője

Nyomtatás

csalad101.jpgA Katolikus Családszervezetek Európai Federációja (FAFCE) – amelynek a Magyar Katolikus Családegyesület is tagja – sajtóközleményt adott ki május 15-én, a Nemzetközi Családnap alkalmából.

A FAFCE üdvözli a magyar EU-elnökség által Gödöllőn összehívott családminiszteri értekezleten április 1-jén elfogadott Trió nyilatkozatot, amely arra biztatja az Uniót és az európai országok illetékeseit, hogy tegyenek lépéseket a munka és a családi élet jobb összehangolása érdekében. A családszervezet felhívja az európai kormányok figyelmét, hogy családbarát munkafeltételeket alakítsanak ki, és a családot állítsák politizálásuk középpontjába. Hangsúlyozza, hogy az együtt töltött idő a család stabilitásának egyik legfőbb feltétele, ezért rendkívül fontosak a rugalmas munkafeltételek és a gyermekgondozási szabadság. Kiemeli, hogy a család a generációk közötti szolidaritás iskolája, az értékek és a tudás átadásának helye, ami az egész társadalmat gazdagítja.
A közlemény emlékeztet: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, amely a családot a társadalom természetes alapegységeként határozza meg, kimondja, hogy a családot védelem illeti meg a társadalom és az állam részéről.
Antoine Renard, a FAFCE elnöke sürgetőnek nevezi a család szerepének hangsúlyozását „a mai gazdasági válság idején, amikor a válság károsultjai elsősorban a családi szolidaritásba kapaszkodhatnak.” A család Európa kincse és jövője, és ennek felismerése nemcsak gazdasági érdek, hanem az európai alapértékek, a szolidaritás, az egység és a béke továbbadása szempontjából is kulcskérdés – áll az európai családszervezet nyilatkozatában.
Magyar Kurír
(mk)