Évtizedek kellenek az ózonlyuk bezáródásához

Nyomtatás

ózonlyukAz utóbbi kilenc évben nem növekedett az ózonrétegen az Antarktisz fölött tátongó lyuk, de további évtizedekbe telhet, amíg "rendbe jön" és bezárul.

 

 

Erről a következtetéséről számolt be a világ minden tájáról összegyűlt tudósoknak az Európai Unió éves földtudományi kongresszusán Bécsben David J. Hofmann, az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) éghajlatkutatója, akinek véleménye szerint az ózonlyuk leghamarabb 2065-re zárulhat újra össze.

A stabilizáció ellenére a Déli-sark fölött még nem tapasztalhatók a helyreállítódás jelei, bár a kutató szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-tól elindulhat az összezáródási folyamat.
A földszondákkal végzett próbák legalább is ezt mutatják; "a beteg nem lesz betegebb" - tette hozzá a kutató.
A tudós jó hírként értékeli, hogy a dolgok nem fordulnak rosszabbra, abban azonban nem bizonyos, vajon a légkör olyan lesz-e, mint volt az ózonlyuk keletkezése előtt, de azt kizárta, hogy a légkörön keletkezett lyuknak bármilyen hatása lenne az éghajlati változásra.
A gázkibocsátásnak az ózonrétegre gyakorolt romboló következményei 2000-re érték el csúcspontjukat, azóta ezek az anyagok fokozatosan - évente egy százalékkal - csökkennek a légkörben.
dunatv.hu