A ráti gyermekotthon újabb épületének megáldása

Nyomtatás

ImageDecember 15-én, szombaton került sor Rátban a Gondviselés Háza gyermekotthon második épületének átadására és megáldására. 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Majnek Antal munkácsi megyéspüspök, Snep Román csapi plébániai kormányzó, ráti lelkipásztor és Németh Sándor közösen mutatott be.

A püspök beszédében a család Isten akarta szerepéről beszélt: a család Isten gyönyörűszép terve, ahol a szülők élik a maguk Istentől kapott szent szeretetét, szerelmét, és a köztük kölcsönösen áramló szeretetből bőségesen kaphatnak születendő gyermekeik is. A bűnbeesés óta azonban születnek olyan
kapcsolatok, melyekben a család szentsége megromlik, és így nem tudnak Isten országának előképévé válni. A tiszta szeretetben elfogadják a gyermeket, a megromlott kapcsolatban pedig elutasítják. A bűn miatt tehát épp a leggyengébbek: az árvák és az öregek kerülnek a legnagyobb gondba. Az Úristen azonban nem hagyja magukra őket. (…) Rátban már a második ilyen közösség születik, s a község ilyen szempontból közelebb került Betlehemhez, tehát Jézushoz – mondta Majnek Antal
A szentmise után került sor a gyermekotthon új házának átadására. Andrusz Tatjana, Rát polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Oleg Havasi kormányzó helyettese az állam képviseletében elmondta: nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél több családi típusú gyermekotthon jöjjön létre, s örülnek, hogy a római katolikus egyház ilyen nyitott erre a kérdésre. Bíró Mária a gyermekotthon építésével megbízottak nevében elmondta: „Egyévi kemény munka eredménye ez a gyönyörű ház. Köszönet érte a munkatársaknak! Van egy titka, hogy mitől ilyen szép és jó ez a ház: mert nemcsak kőből és téglából épült, hanem sok-sok szeretetből."
Szimkovics Tibor ráti református lelkész is üdvözölte a kezdeményezést, a Világ Szolgái holland szervezet képviselője pedig szintén örömét fejezte ki, hogy itt lehet a ház átadásán – második éve minden nyáron ingyenesen vesznek részt az építkezésben, anyagi segítséget is nyújtva.
Juhász Szilvia, aki az új házban a gyerekek anyukája lesz, köszönetet mondott a maga és a rábízottak nevében, hogy az emberek jóságával, segítségével felépülhetett ez a ház a gyermekekért, és kérte a jelenlevők imáját, hogy az itt növekvő gyermekek teljes értékű felnőttekké válhassanak.
A püspök ezután megáldotta az új házat, majd minden jelenlevőt agapé várt a gyermekotthonban. Az első házban hat gyermek nevelkedik, a második házba – Juhász Szilvia és Árpád családjába – pedig néhány hete érkezett az első három gyermek. Az ünnepséget követően a hideg ellenére az összes gyerek vidáman játszott a gyermekotthon játszóterén – nem csak az ott lakók, hanem a falubeliek is, akik között a gyermekotthoniaknak már számos barátjuk van.

Pápai Zsuzsanna/Magyar Kurír

 

Image 

 

Image 

 

Image