Tovább pályázhatnak a diákok számítógép-vásárlási támogatásra

ImageFolytatódik a diákok számítógép-vásárlásának támogatására létrehozott Euro 200 program, annak ellenére, hogy a kormány korábban felfüggesztette azt – jelentette be csütörtökön Robert Lorentzo, az oktatási tárca szóvivője. Lorentzo szerint a program segítségével mintegy 25 ezer diák juthat új számítógéphez.

 

 

A minisztériumi illetékes kifejtette, a 2004/269-es jogszabály alapján számítógép-vásárláshoz állami támogatásra jogosultak névsora megtalálható az oktatási tárca honlapján, a www.euro200.edu.ro címen, a 2009-re vonatkozó jelentések link alatt. A támogatásra jogosultak száma 24 658, a maximális, egy családtagra jutó bruttó jövedelem pedig, amely esetében már jár a pénzügyi támogatás, 14,91 lej. A kormány még június 25-i ülésén függesztette fel a programot, azzal az indokkal, hogy át kell alakítani a válogatási kritériumokat, és tüzetes ellenőrzésnek kell alávetni az igénylőket. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter szerint ez azért volt szükséges, mert a 44 ezer, igénylést benyújtó diák fele nulla lejt jelölt meg jövedelemként. A számítógép-gyártó és forgalmazó cégek már korábban tiltakoztak a támogatási program leállítása ellen, és arra kérték az oktatási tárcát, gondolja át a döntést.

Mint arról beszámoltunk, a kormányprogramot öt évvel ezelőtt indította be az akkori kabinet, azzal a céllal, hogy segítsen számítógéphez jutni a hátrányos helyzetű családokból származó diákoknak. A programban minden, a kritériumoknak megfelelő, a közoktatási vagy a felsőoktatási rendszerben tanuló diák részt vehet, a felső korhatár 26 év. A támogatás összege 200 eurónak megfelelő lej, a jegybank napi árfolyamán átszámolva.
Magyaroktatás.ro / Krónika nyomán