Múzeumi kiadvány míves kivitelezésben

Nyomtatás

ImageEzelőtt hat évvel A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely címmel állandó kiállítás nyílt a Csíki Székely Múzeumban. A ferences nyomda gyűjteményében fellelhető könyveket, termékeket Muckenhaupt Erzsébet muzeológus több évtizeden át tanulmányozta, tudományos dolgozatok és könyvek által népszerűsítette. Az akkor megjelent szerény külsejű katalógus helyett immár egy bővített, míves kivitelezésű kötet kíséri a kiállítást.

 

 

 

A ferences nyomda fennállása 325. évfordulója alkalmából nyílt meg az a kiállítás, melynek törzsanyagát a múzeum régikönyvanyaga, a ferences könyvtár, Pap Leonárd ferences atya gyűjteménye, valamint a székelyföldi – főleg csíki – plébániáktól kölcsönzött kiadványok képezik. Jelenleg a Mikó-vár nyugati bástyatermében látogatható kiállítást korszerű installáció és a szóban forgó díszes katalógus teszi teljessé.

A tárlaton megtekinthető az első nyomtatványtól kezdve (Kájoni János 1676-ban megjelent Cantionale Catholikuma) a nyomda 1900-ban történt megszűnéséig számos ritkaságszámba menő, nagybecsű könyv. Nem hiányoznak a vallásos társulatok kiadványai, búcsús nyomtatványok, katolikus vitairatok, az énekes-, imádságos- és liturgikus könyvek sem.
Úgyszintén megtekinthető a „Csík büszkeségeként" elhíresült korabeli kézisajtó, a könyvkötő műhely kellékei: kötések díszítéséhez használt bélyegzők, görgetők, vaknyomásos díszítésű kötések, rézmetszet lemezek stb.
Mindezek nem csupán a kiállításon láthatóak, hanem az igényesen szerkesztett katalógusból is „visszaköszönnek" – olyannyira, hogy, akiknek nincs, nem volt lehetőségük szembesülni a tárlat anyagával, a kísérő kötetből bőséges információra tehetnek szert, a bevezető tanulmányok segédletével pedig betekintést nyerhetnek a ferences nyomda történetébe. Épp ez a katalógus erénye, egyáltalán az, hogy megtaláljuk benne minden tétel terjedelmét, méretét, bibliográfiáját, lelőhelyét, hangsúlyosan művelődéstörténeti jelentőségére. Mindehhez bővített román és angol nyelvű ismertető is csatlakozik.
A Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Szülőföld Alapítvány anyagi támogatásával megjelent kötet szép köntösben hagyta el a csíkszeredai Gutenberg Műhely nyomdáját. Mondhatni, elődeikhez méltó munkát végeztek a mai nyomdászok.
Kristó Tibor, Hargita Népe