Országos gyűjtés a katolikus iskolák javára

Nyomtatás

ImageFebruár 24-én országos gyűjtést szerveznek a magyarországi egyházmegyékben a katolikus iskolák javára. Szerkesztőségünk ennek kapcsán megkereste Pápai Lajos győri megyéspüspököt, az MKPK iskolabizottságának elnökét.

 

 

 

 

Pápai Lajos kérdésünkre elmondta: tavaly mintegy ötmillió forint folyt be a Győri Egyházmegye „Egyházi iskolák és templomok fenntartásáért" alapítványa számlájára, s idén is hasonló összeg várható.

Ezt a pénzt minden esetben szétosztják a rászoruló iskolák között, amelyek számára ez komoly segítséget jelent. Általánosságban szemlélve a katolikus iskolák helyzetét elmondható, hogy évekig vita tárgya volt a kiegészítő támogatás mértéke. Az iskolaügyért felelős egyházi képviselők szerint az állam évekig kevesebb kiegészítő támogatást adott a felekezeti iskoláknak, illetve másképp értelmezte a támogatás és a fejkvóta mibenlétét. Tavaly az iskolabizottság komoly sikert ért el, mikor az állammal folytatott tárgyalásokon az oktatási tárca beismerte, hogy a kiegészítő támogatás elmaradt a jogszerű mértéktől, ezért a 2007-es esztendőre elrendelte majdnem a teljes évi hiányzó összeg átutalását az egyházi iskolák céljaira.
Pápai Lajos azt is elmondta: az előző évek vitatott összegeiről továbbra is folynak a tárgyalások, de a múlt évi összeg elegendő ahhoz, hogy a katolikus iskolák egy időre fellélegezzenek. Iskolabezárásokra és intézmények összevonására a Győri Egyházmegye területén biztosan nem kerül sor, de ennek a helyzetnek a fenntartásához szükséges, hogy a hívek továbbra is segítsék adományaikkal a keresztény szellemiségű oktató-nevelő munkát.
A katolikus oktatási intézényekről további információkat Háttér rovatunkban találhatnak.
Magyar Kurír