Élete 1000 év után is példakép

Nyomtatás

ImageSzent Gellért-díjak átadása a Székesfehérvári Egyházmegyében

 

 

 

 

 

 

Szent Gellértnek, az olasz származású szerzetesnek, a magyarországi katolikus iskolák patrónusának napján konferenciát tartottak és elismeréseket adtak át Székesfehérváron az egyházmegye fenntartásában és a területén működő oktatási intézmények pedagógusainak.

Az évről évre megrendezett, magas színvonalú továbbképzés alkalmával adják át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Szent Gellért-díjat. Az elismerést 1996 óta a névadójához – Szent István király fiának nevelőjéhez – méltóan a keresztény nevelésben élenjáró pedagógusoknak adományozzák, akik példaadó, illetve szakterületükön kimagasló munkát végeznek.
A konferenciát megnyitó szentmisében Spányi Antal püspök Szent Gellért életpéldáját hangsúlyozva a fáradhatatlan hittanítóról, a művelt, elhivatott embert beszélt, aki sokat imádkozott a rábízottakért. Szólt továbbá az ünnep fontosságáról, amikor tiszteletünket és szeretetünket fejezzük ki annak a közel 300 pedagógusnak, akiket az egyházmegye foglalkoztat oktatási intézményeiben, és akiket ilyenkor a középpontba állítunk. „A jó pedagógus Szent Gellért nyomán örök példa marad elhivatottságával, szakmai munkájával, emberismeretével” – mondta a püspök. Befejezésül megköszönte állhatatos munkájukat, és azt kívánta, hogy sok, a kereszténységet tudatosan vállaló fiatal nőjön fel intézményükben, akiket ők segítettek jellemes emberré válni.
A Szent István Művelõdési Házban folytatódó rendezvényen a Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda pedagógusainak vidám, kedves, énekes, táncos műsora következett.
Ezután Nyeste Pál SchP, a váci piarista gimnázium igazgatója „A papi hivatás és hivatásra nevelés” gondolatkörben személyes hangú előadást tartott arról, hogyan válik a katolikus nevelő számára hivatássá munkája, és hogyan segíti őt Isten jelenléte a hit átadásában és a mindennapok nehézségei közepette.
Az előadás után került sor a Szent Gellért Érdemérmek átadására. Idén, a Papság Évében a nevelés-oktatás területén kiemelkedő munkát végző két egyházmegyés pap kapta a legmagasabb elismerést. Arany fokozatot Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató és Holnapy Dénes Márton O. Praem. (Zsámbék); tanácsosi címet Bilik János (Prohászka Ottokár Gimnázium, Budakeszi) igazgató helyettes és Szentváry-Lukács Erika (Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Budaörs) hittanár, német nemzetiségi tanító kapott.
BPK/Magyar Kurír
A díjazottak munkásságának ismertetése és további képanyag a Székesfehérvári Egyházmegye honlapján tekinthető meg.