Fáraók Erdélyben

Nyomtatás

ImageElső alkalommal tekinthető meg Erdélyben fáraók idejéből származó, egyiptomi művészeti kincsek  gyűjteménye. A csíkszeredai kiállítás anyaga a budapesti Szépművészeti Múzeumból származik. A tárlat létrejöttét a Duna Televízió is támogata.

 

 

Amulettek, áldozati edények, szarkofágok, múmiák. Százhúsz, fáraók korából származó tárgyat kölcsönzött a Szépművészeti Múzeum a Csíki Székely Múzeumnak. A 100 éves budapesti intézmény első határon túli bemutatója több szempontból is rendkívüli.

„Egyrészt olyan anyagot állítunk ki, amely még soha nem szerepelt a kiállításokon, másrészt pedig öt teremben kell kiállítanunk ezeket az anyagokat és úgy kellett megkomponálni, ha használhatom ezt a szót, a kiállítást, hogy azért az öt terem végig fönn tudja tartani az érdeklődést” – mondta Nagy István, a Szépművészeti  Múzeum egyiptológusa.
A látogatók megismerhetik azt, hogyan alakult ki a fáraók korát jellemző egyiptomi túlvilág-hit, milyen volt a kor szellemét is befolyásoló halottkultusz, milyen temetkezési szokások voltak három-négyezer évvel ezelőtt Egyiptomban.
A tárlatot az érdeklődők 2010. február 7-éig nézhetik meg. A szervezők a látássérültekre is gondoltak, ők kézbe vehetik a műtárgyak másolatait.
www.dunatv.hu