Az emberi fejlődés távlatai

Nyomtatás

Image„Az emberi fejlődés távlatai” – tudományos konferencia a Szentatya enciklikájáról 

 

 

 

 

Az ember több mint biológiai létező, a fejlődés nem jelenthet csupán gazdasági vagy technikai növekedést – hangzott el a Szentatya Caritas in veritate kezdetű szociális enciklikájáról rendezett tudományos tanácskozáson. A konferencia fővédnöke Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke, szervezője az MKPK Iustitia et Pax Bizottsága, társszervezői a Faludi Ferenc Akadémia, a Barankovics Alapítvány és a Mária Rádió.

Az október 14-én délelőtt kezdődött konferenciát Mayer Mihály pécsi püspök, a Iustitia et Pax bizottság elnöke nyitotta meg. Kuminecz Géza, a Központi Papnevelő Intézet rektora, a PPKE Hittudományi Karának dékánja köszöntőjében emlékeztetett: a kereszténység ismertette meg a világgal az egyenlőség és a szabadság fogalmát. Ezzel új alapokat teremtett, ezekre az alapokra épül a keresztény állam- és társadalomfelfogás. Ez az államfelfogás nem totalitárius, nem liberális és nem teokratikus, hanem az értékek követését tűzi ki célul. Ezért a társadalmi kérdésekről az egyháznak hallatnia kell a hangját, és teszi is ezt, például a pápai enciklikákban, illetve azok tudományos elemzésében, ahogyan ez a jelenlegi konferencián is történik.
A konferencia bevezető előadását Goják János, az MKPK Iustitia et Pax bizottságának főtitkára tartotta. Előadásában azt mutatta be, hogy az egyház társadalmi tanításában, kiemelten VI. Pál pápa Populorum progressio, II. János Pál pápa Sollicitudo rei socialis, és XVI. Benedek pápa Caritas in veritate kezdetű enciklikáiban hogyan jelenik meg a fejlődés fogalma. Kiemelte: az egyes enciklikák az adott kor és társadalom helyzetét is tükrözik, és hangsúlyaik eszerint változnak, de mindegyik pápai megnyilatkozás arra figyelmeztet, hogy a szabadság, a társadalmi és gazdasági fejlődés szükséges az ember fejlődése szempontjából, de nem elegendő: az ember ugyanis több mint biológiai létező. Minden olyan elmélet, struktúra, amely a fejlődést csupán a gazdasági növekedéssel vagy a technikai haladással azonosítja, tévútra vezet – mondta az előadó.
A konferencia további részében elhangzó előadások és pódiumbeszélgetések a piac és globalizáció, a jog és erkölcs kérdéseit, valamint a jövőről alkotott elképzeléseinket elemzik.
Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy az elhangzott előadások és pódiumbeszélgetések ismertetésére a későbbiekben visszatérünk.  
Magyar Kurír