Lurkóházat szenteltek Délvidéken

Nyomtatás

ImageFelszentelték az Óbecse melletti Dreán a hátrányos helyzetű gyermekeknek nyitott Lurkóházat. Az új épületszárnnyal bővült gyermekotthon védőszentje Szent Erzsébet.

 

 

 

Három évvel ezelőtt nyílt meg az első Lurkóház a Délvidéken. Akkor egy faluszéli kis parasztházban fogadták a gyerekeket. Most egy 200 négyzetméteres új épületszárnnyal bővült a gyermekotthon. A tartományi kormány 60 000 euróval támogatta a beruházást.

Harmath Károly ferences szerzetes, a Poverello Alapítvány elnöke céljaikról így fogalmazott: „Legyen ott a gyermek és szeressék. A szeretetet pedig fel tudja ismerni az is, aki intellektuálisan esetleg nincs olyan magas szinten. A szeretetet mindenki megérti.”
Tizenkilenc hátrányos helyzetű alsós jár ide tanítás után. Ez az első, az egyház által működtetett gyermekotthon a Délvidéken.
Pénzes János szabadkai megyéspüspök üdvözölte a hatóságok közreműködését a Lurkóház megvalósításában: „megértésre találtunk az itteni hatóságok részéről is és lehetővé tették, mert mi önerőből, az egyház ezt nem tudta volna megtenni.
A kicsik itt minden nap ebédet meg uzsonnát is kapnak.
„Azt a hátrányt, amit önhibájukon túl, a családjukban elszenvednek, megpróbáljuk közös erővel minimalizálni” ­–  mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.
A VMSZ konyhabútort ajándékozott a Lurkóháznak, kis lakói pedig Mikuláscsomagot is kaptak.

Kabók Erika

dunatv.hu