Ismét átadják a Szent Klára televíziós díjat

Nyomtatás

ImageFebruár 14-én, vasárnap Assisiben 11. alkalommal adják át a Szent Klára televíziós díjat. Az egyházmegye szervezésében zajló esemény mottója: „Van-e pozitív szemléletű televíziózás?”


 

 

 

Az ünnepség 9.30-kor a városházán kezdődik. Felszólalnak többek között Lorenza Lei, a Rai olasz televízió helyettes főigazgatója és Marco Tarquinio, az Avvenire olasz napilap igazgatója. A proklamáció után a díjátadás következik, majd 11.30-kor Domenico Sorrentino érsek szentmisét mutat be a Szent Klára-bazilikában – olvasható a www.assisinotizie.it honlapon.

A díj 1988-ban Vittorio Peri, Assisi egykori püspöki helynöke kezdeményezésre jött létre azzal a szándékkal, hogy konkrétan kifejezzék a jelentőségét annak – olvasható a díj szabályzatában –, hogy 1958. február 14-én XII. Piusz a televízió pártfogójává nyilvánította Assisi Szent Klárát. Ez annak emlékére történt, hogy Klára 1252 karácsony éjjelén betegágyában fekve „látta” az assisi Santa Maria degli Angeli templomban zajló szertartást és az ott lévő betlehemet. „Misztikus televíziós tapasztalatnak” nevezte ezt Tarcisio Bertone bíboros államtitkár 2008-ban azon a szentmisén, melyet Pacelli pápa indítványának 50. évfordulóján mutatott be a Szent Klára-bazilikában.
A díj a szabályzat szerint televíziós rendezőknek és szerzőknek adható helyi, országos és európai szinten, és célja, hogy díjazza és kiemelje az értékét azoknak a közvetítéseknek, amelyek emberi és keresztény értékeket helyeznek előtérbe, mint például a békét, az imádságot, az élet tiszteletét és az emberi méltóságot.
Magyar Kurír