Szilágysomlyóni lelkinap beszámolója

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Lelkinap-szilagysomlyon/viewsize/picture-143.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Lelkinap-szilagysomlyon/viewsize/picture-143.jpg

Image„Keressétek az Urat s erejét keressétek szüntelenül arcát” Zsolt 105,4

 

 

 

 

A zsoltáros felhívására válaszolt az a több mint 120 fiatal, aki a szilágysomlyói és tasnádi esperesség képviseletében részt vett a március 6-án, szombaton megszervezett lelkinapon Szilágysomlyón. A helyi esperes-plébánosnak Ft. Jitaru Szél Antalnak, a nap házigazdájának nem kis meglepetést okozott a vártnál is jobbra sikerült szervezés, ami javarészt a szabadéves kispap Tóth Attila Levente és a helyi hitoktató Burchárd Roland megfeszített munkájának köszönhető. Ez az alkalom koronája volt annak a féléves programsorozatnak, amit a szilágysomlyói római katolikus ifjúsági csoportok kialakítása érdekében szerveztek a plébánián. Így illeszkedett ez a lelkinap is a nagyváradi egyházmegye ezévben tartandó ifjúsági programjai közé, amikor az Egyházban és a világban helyét kereső fiatalnak kívánt útjelzőt állítani.

Ft. Szabó  Ervin, a Szent László Gimnázium spirituálisa Helyem az Egyházban, helyem a világban címmel tartott felejthetetlen előadást, amiről aztán a kiscsoportos beszélgetések alatt cserélhettek véleményt a résztvevők: Mit vár tőlem az Egyház? Mit vár tőlem a világ? Milyen talentumokat kaptam Istentől, amit az ő dicsőségére és mások juavára kamatoztatnom kell? Mi az én feladatom az egyházközségemben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre születtek válaszok a délelőtt folyamán s persze szövődtek kapcsolatok, melyek a szervezők reményei szerint a jövőbeni találkozók alatt tovább mélyülnek majd.
Az uzsonna után három órakor a fiatalok a szenvedő Krisztus nyomába szegődtek, amikor a -5 fokos hidegben, a  templom felé vezető havas, sziklás hegyoldalon maguk fogalmazta elmélkedésekkel keresztúti ájtatosságot végeztek. Külön imádságok hangoztak el a papokért, a szülőkért, a nevelőkért s az otthonmaradottakért, fohászok az iskolában megtapasztalt kudarcok elviseléséért, a szülőknek s elöljáróknak engedelmeskedni akaró lélek erősödéséért, a másik emberben is Krisztust felfedező látásért.
A nap záróakkordja az öt órakor kezdődött szentmise volt, melyen a vendégek mellett nagy örömmel vettek részt a szilágysomlyói hívek is. Az elhangzott énekeket a Nagyváradról érkezett Egyházmegyei Ifjúsági Központ fiataljai tanították be a fiataloknak, akik ily módon is egy élő közösség tagjaiként kapcsolódtak be a szentmisébe.
Köszönet elsősorban Ft. Jitaru Szél Antal esperes-plébánosnak, a szilágysomlyói szakácsnéniknek, Tóth Attila Levente és Burchárdt Roland vezette szervező ifjúsági csoportnak, a Tasnádról, Kárásztelekről, Szilágycsehből, Berettyószéplakról, Biharról érkezett fiataloknak, Ft.Pék Sándor tasnádi, Ft. Schek László kárásztelki, Ft. Maskara János berettyószéplaki, Ft. Kuglis Gábor szilágycsehi, Ft. Szabó Ervin bihari plébánosoknak és az Egyházmegyei Ifjúsági Központ fiataljainak, akik bízva abban, hogy sikerült irányt mutatni s erőt önteni a résztvevő fiatalokba mindenkit meghívtak a június 5-én megszervezésre kerülő Egyházmegyei Ifjúsági Találkozóra. Hisz mindenkinek jól meghatározott helye és szerepe van nem csak a helyi egyházközségben, de pótolhatatlan szerepe a Nagyváradi Egyházmegyében s annak határain is túl, a Világegyházban.

Balázs Hajnalka, Nagyvárad

{zoomcat catid=800}