Egy nagy család ünnepe

Nyomtatás

ImageBúcsús szentmise és jubileum a Segítő Mária Gimnáziumban

 

 

Bensőséges hangulatban, szentmisével, ünnepi beszédekkel, díjakkal, nagy tapsokkal ünnepelték a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium újjáalakulásától számított huszadik évfordulóját az iskolaközösség tagjai pénteken, amikor az iskola kápolnájának búcsúját is tartották.

Október 8-a, Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya ünnepe a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kápolnájának búcsúja. Ebben a tanévben, amely a gimnázium újjáalakulásától számítva a huszadik tanév, a jubileumot is ünnepli az iskolaközösség. Hétfőtől péntekig iskolanapok zajlottak a tanintézményben, az egész heti rendezvénysorozat csúcspontját pedig a pénteken megtartott búcsús szentmise és az utána következett ünnepi műsor jelentette.
Az ünnepi szentmisét dr. Jakubinyi György érsek celebrálta Tamás József segédpüspök és számos más egyházi személy jelenlétében. Az iskola dísztermét, amely kápolnaként is szolgál, zsúfolásig megtöltötték a diákok. Dr. Jakubinyi György a szentbeszédben a második legszentebb imádság, az Üdvözlégy Mária keletkezéséről, jelentéséről beszélt a diákoknak, kifejtve az Úrangyala-imádság fontosságát is. Az érsek azt mondta, kérjük, hogy az Úr Jézus adja meg az erőt, hogy az Úrangyala-imádság három lépésében teljesüljön a legnagyobb parancsolat, a szeretet szava. Azzal fejezte be, imádkozott azért, hogy a Segítő Mária Gimnázium időkorlát nélkül folytathassa küldetését a Szűzanya oltalma alatt.
A szentmise után Tamás Levente, az iskola igazgatója ünnepi beszédében azt mondta, az a feladatuk, hogy hitben, tudásban és erkölcsben egyaránt erős fiatalokat neveljenek. Bemutatta, nagyon fontos számukra a személyes jellegű nevelés, iskolájuk családias jellege, ennek további erősítése. Az igazgató az iskola pólóját adta ajándékba köszönetül az érsek atyának azért, hogy megtisztelte jelenlétével az ünnepüket és a segédpüspöknek, mert részt vesz az iskola életében.
Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester ünnepi beszédében az iskola oktatási felületeinek otthont adó gimnáziumi épület felújítása során napvilágra került korabeli színes faldíszek és a tanintézményekben manapság alkalmazott egyforma fehér meszelés metaforájaként azt mondta, az igazi, tartalmas nevelés folyamatosan odafigyel arra, hogy mitől más minden gyermek, megtalálja mindenki színfoltját és próbálja kiművelni, nem pedig egy színre meszelni, uniformizálni az összes diákot. A polgármester szerint a Segítő Mária gimnázium attól más és attól kell más legyen, hogy abban a világban, amelyben egy színűre meszelik az embereket, megtalálja minden diákban a sajátosságot, odafigyel arra és gondozza azt. Ráduly Róbert Kálmán bejelentette, tisztelegve az előtt, hogy Csíksomlyón volt a helyi gimnáziumi oktatás origója, a felújítás alatt lévő, a Segítő Mária és Márton Áron gimnáziumoknak otthont adó épületen a Csíksomlyói Római Katolikus Gimnázium felirat fog állni. Azért, mert azzal a céllal épült, és mert továbbra is ezt a szellemiséget kell tükröznie – mondta a polgármester.
Ferencz S. Alpár Hargita megyei főtanfelügyelő az iskola ünnepén azt mondta, az oktatás szeretetből születik, szeretetből él és legeredményesebben nevelni a gyerekeket csak szeretettel lehet. Története során a Segítő Mária rendíthetetlenül folytatta a mostaninál mostohább körülmények között is a keresztény szellemű nevelést és jövőnk érdekében manapság is szükség van ilyen szellemiségű oktatásra – szögezte le a főtanfelügyelő.
Az ünnepi beszédek után díjakat osztottak ki a diákoknak, ezt követően pedig ünnepi műsorral zárták a jubileumi iskolanapokat és a búcsús ünnepet.
R. Kiss Edit