Mégis hiteles lehet a torinói lepel

Nyomtatás

Image Az Oxfordi Egyetem laboratóriuma, ahol 20 évvel ezelőtt még azt derítették ki, hogy a torinói lepel csupán egy középkori hamisítvány, most azt vizsgálja, hogy az akkori vizsgálatokba a szennyezett minták miatt hiba csúszhatott, így a vászon akár eredeti is lehet.

 

 

 

A világszerte ismert labor vezetője a The Daily Telegraph című angol lapnak elismerte, hogy a radiokarbon tesztek, amelyeket a kereszténység egyik legismertebb relikviáján végeztek, "minden bizonnyal pontatlanok voltak". Akkor ugyanis azt sikerült bebizonyítani, hogy a torinói lepel csupán egy középkori hamisítvány lehet.

Christopher Ramsey professzor, az egyetem Radiokarbonos Vizsgálati Egységének vezetője szerint - a korábbi ellenkezéssel szemben - nagyon komolyan kezelik azt a felvetést, miszerint szennyeződés kerülhetett a mintákra, és az tönkretehette a vizsgálati eredményeket. Azt persze ő sem hiszi, hogy az 1988-as tesztek akár ezer évet is tévedhettek, ám lehetséges, hogy ennek is fennállhat a lehetősége.

 

Image 

A bejelentés szinte azonnal felélesztette a négyméteres vászon szemfedővel kapcsolatos spekulációkat, amellyel sokak szerint a keresztről levett Krisztust takarták be. Az eredeti vizsgálatokat a kutatók Zürichben, Arizonában és Oxfordban, egymástól függetlenül végezték el. Az eredmények igen nagy csalódást okoztak a keresztény misztika hívőinek: aszerint ugyanis a vászon 1260-1390 között készülhetett.

A vizsgálatok után az összeesküvés-elméletek hívői sem csüggedtek, és több magyarázat született ara, hogy miként juthattak erre az eredményre, és kinek állt érdekében hamisnak feltűntetni a relikviát - ezeket azonban a tudományos élet prominens alakjai kategorikusan visszautasították.

 

Image 

A mostani eseményekből a média sem maradhatott ki: az eredményeket a BBC 2 tévécsatornán húsvét vasárnap este, egy új dokumentumfilmben mutatják majd be. A filmben a radiokarbonos tesztek nehézségeinek érzékeltetése mellett Rageh Omaaar, a BBC egyik szakértője új régészeti és történeti bizonyítékokkal is szolgál majd, amelyek egytől egyig azt támasztják alá, hogy a leplet valójában egy igen egyedi temetkezés során használhatták.
A film két másik, tudományos körökben is ismert halotti lepel, a konstantinápolyi - amelyet 1204-ben a keresztesek loptak el -, és a jeruzsálemi - amelybe János evangéliuma szerint Jézus testét tekerték - történetét is ismerteti majd. A filmből az is kiderül, hogy a három lepel igazából egy és ugyanaz: így mindent elsöprő bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a torinói lepel egyedi, és egyben a kereszténység legszentebb relikviája lehet.