Isten hozta főpásztorunkat!

Nyomtatás

ImageA 20. század nagyon mostoha módon bánt a 900 évvel ezelőtt alapított váradi latin szertartású egyházmegyével, hiszen 53 éven át nem is létezett, csak a szatmárival összevonva, 67 évig pedig nem volt önálló főpásztora.

 

 

 

 

 

1990. március 14-én, a kommunista diktatúra bukása után nevezett ki II. János Pál pápa megyéspüspökké, amely „édes terhet” a múlt év december 23-ig viseltem mint az egyházmegye 81. püspöke. Ekkor fogadta el szentatyánk, XVI. Benedek pápa nyugdíjkérvényemet és nevezte ki utódomat Böcskei László temesvári általános helynök, pápai prelátus, székesegyházi kanonok személyében, akit nagy örömmel fogadtunk.

Személyében fiatal, tehetséges főpásztor veszi át az egyházmegyét, hogy továbbfolytassa az általunk megkezdett munkát és újraépítse az egyházmegye sajnos még mindig romos „épületét”, amely világháborúk folytán „romlásnak indult”. Munka van bőséggel, csak erő és bölcsesség kell hozzá, amit hisszük, hogy megad utód-testvéremnek a jóságos Isten.
Az új püspök úr 1965. július 11-én született a Temes megyei Gátalján. Szülei Böcskei László és Apró Anna. Gátalján érettségizett és utána a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán végezte teológiai tanulmányait. Az akkor újonnan kinevezett Kräuter Sebestyén temesvári püspök szentelte pappá 1990. június 24-én a temesvári dómban. Pappá szentelése után Temesvár-Erzsébetvároson volt káplán 1991 januárjáig, amikor főpásztora püspöki titkárrá nevezte ki, majd Roos Márton püspök 1999. augusztus  28-án általános helynökévé nevezte ki, és az irodaigazgatói munkakörrel is megbízta. 2003.  január 15-én II. János Pál pápa prelátusi címet adományozott neki.
Püspökké szentelése a nagyváradi székesegyházi bazilikában lesz március 7-én, szombaton de. 10 órakor. A főszentelő eddigi főpásztora, Roos Márton temesvári megyéspüspök lesz, a két társszentelő: dr. Robu Ioan bukaresti érsek, az egyházmegye metropolitája és dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, az egyházmegye egykori metropolitája. Az egykori csanádi egyházmegyéből csak az utóbbi száz évben ő a harmadik, aki egyházmegyénknek főpásztora lett. Dr. Schlauch Lőrinc bíboros (1887–1902) Újaradon született, Fiedler István (1931–1939) pedig Torontál vármegyében, Nagybecskereken (Zrenjanin), de ugyanitt született Isten szolgája dr. Bogdánffy Szilárd vértanú püspök és  Isten szolgája Györgypál Albert is, aki ugyancsak a börtönben elszenvedett kínzásokba halt bele 1947-ben.

Tempfli József püspök, egyházmegyei kormányzó