A 800 éves évforduló

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Szent/Kozosegek/card%2003.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Szent/Kozosegek/card%2003.jpg

ImageA világi legszegényebb és mégis leggazdagabb egykori emberének, valamint követőinek tiszteletére -is- vagyunk most itt.

 

 

 

 

 

 

 

Emlékezünk arra az isteni sugallat által született történelemi pillanatra, amikor egy fiatal ember és tizenkét társa útrakelt Róma felé azzal az eltökélt szándékkal, hogy már pedig ők életük végéig Jézus Krisztus evangeliuma szerint szeretnének élni. A római pápához -III. Ince pápa- való látogatásuknak időpontja 1209 volt, azaz éppen most 800-ik éve. A kis csoport lelkivezetőjét azóta Assisi Szt. Ferenc néven ismerjük és tiszteljük, követőit pedig 3 rendbe szerveződve ferencesekként. A pontosítás kedvéért a nyolc-évszázados évforduló az elsőrend alapításának dátuma, azoknak a Szt. Ferencet követőknek akiket mi székely-magyarok egyszerűen BARÁTOK-nak, természetesen a nép, ami barátainknak tekintünk, nevezünk.

Mai szerény, de szívből jövő ünneplésünk elsősorban a hála kifejezése a jó Istennek, hogy adta nekünk Szent Ferencet, adta nekünk a jó útmutatót, az Őt követőket: az első, a második(mai klarissza nővéreink) és a Ferences Világi Rend tagjait - akik civilként élik a rendalapító élet felfogását.
A mai barátaink, a közöttünk élők 1400-ban érkeztek Csíksomlyóra. Életszentségükkel, tudásukkal, jónéhányuk véres és vértelen vértanúsággal, töretlen népszeretetünkkel, kitartó munkájukkal váltak eggyé a néppel, velünk akiket a Gondviselés őrzésükre bizott. Engedjék meg, hogy a kegytemplom rendezősége és énekkara nevében, amikor a múlt - már az örök hazába távozott ferenceseire tisztelettel emlékezünk- a jelen, a napjainkban köztünk élő,bajainkkal azonosuló testvéreknek -József, Asztrik, Arthur, Anaklét atyáknak, Elek, Zoltán és Péter testvéreknek- tisztelettel megköszönjem velünk való törődésüket, fáradtságot nem ismerő segítőkészségüket.
Adjon a jó Isten és a Somlyói Szűzanya sok kegyelmet, a hivatásban való állhatatos kitartást, hogy segíthessenek és segítsenek is a hitben megerősödni, segítsenek a Krisztus követésében és székely-magyarságunk tudatának megőrzésében, megmaradásában! Ugyanakkor imádkozunk azért is, hogy Szent Ferenc fiai és leányai szerte a világon -a Gondviselő akarata szerint- számos 800 éveken át méltó hirdetői és megélői legyenek az Evangéliumnak!
id. Borsodi László