Nyolcszáz éves a ferences rend

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Szent/Kozosegek/card%2003.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Szent/Kozosegek/card%2003.jpg

ImageAz Erdélyi Ferences Rendtartomány Csíksomlyón ünnepli a ferences rend fennállásának 800. évfordulóját. Szentmisékből, előadásokból, hálaadási és gyertyás körmenetből álló program várja szombaton a jubileumi ünnepre érkező ferenceseket, papokat és világiakat egyaránt.

 

 

 

 

 

 

„A szerzetesi élet nem más, mint keresztségi fogadalmunk megújítása, illetve annak prófétai megélése, azaz Jézus Krisztus szent evangéliumának követése. Szent Ferenc életpéldája nemcsak számunkra, a világiak számára is vonzó, életszentsége is példaszerű. Ezen alkalomból pedig nemcsak a Ferenc-rendi szerzetesek ünnepelnek, hanem azok a közösségek is, amelyek Szent Ferenc lelkülete szerint élnek, így a klarisszák, a reguláris harmadik rendi nővérek, a ferences világi rendiek, illetve mindazok, akiket a rendalapító szent életpéldája rokonszenvvel tölt el” – fogalmazott a közelgő ünnep kapcsán Fr. Laczkó-Dávid Anaklét atya. Mint mondta, az Erdélyi Ferences Rendtartomány augusztus 22-re tervezett ünnepi programja délelőtt 11 órától szentmisével kezdődik a kegytemplomban. Ezt követően előadások hangzanak el a ferences lelkiségről. Délután fél 4-től tartják a Hálaadás útját az elmúlt 800 évért, megkerülve a Kis-Somlyó hegyét. Ugyancsak a kegytemplomban este 7 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet gyertyás körmenet követ.

Az Assisi Szent Ferenc alapította rendre, hivatalos nevén a Kisebb Testvérek Rendjére (Ordo Fratrum Minorum – OFM) 1209-ben adta áldását a pápa. „Most éppen azt ünnepeljük, hogy az egyház immár nyolcszáz éve elfogadta ezt az életformát, amit a szent evangélium szerint élhetünk, hisz ez a jó Isten nagy kegyelme számunkra” – tette hozzá Anaklét atya.
Világviszonylatban több mint tizenötezer ferences van, rajtuk kívül számon tartják az ugyancsak több ezer minoritát és kapucinus szerzetest, de a szent evangélium szerinti életformát választják a ferences világi rendiek is.
Antal Ildikó, Háromszék