Ferences életszabályok 800 év tükrében

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Szent/Kozosegek/ferences-csalad.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Szent/Kozosegek/ferences-csalad.jpg

ImageA ferences jubileumi év könyvújdonságai közül kiemelkedik az Élhető regula címmel napvilágot látott kötet, amely olvasmányos módon mutatja be a ferencesek különböző ágainak rendi szabályzatait. 

A világ legnépesebb szerzetesi családját alkotó ferencesek, minoriták, kapucinusok, klarisszák, a különböző ferences női közösségek és a világi rend életszabályai nem száraz szövegek, hanem élettel teli, mindenki számára inspiráló olvasmányok. A kötet az egyes regulákat a párhuzamos kommentárokkal közli, így a sok évszádos elvek és az azokra építkező mai gyakorlat egyszerre követhető nyomon. Szent Ferenc végrendeletében kijelentette: „miután testvéreket adott mellém az Úr, senki sem mutatta meg, mit kell tennem, hanem ezt Ő, a Magasságbeli nyilatkoztatta ki számomra, hogy a szent evangélium szerint kell élnem.”

Az e kinyilatkoztatás nyomán készült első regulát hagyta jóvá 1209-ben a „pápa úr”, ahogy Ferenc nevezte III. Incét. Ez az úgynevezett protoregula nem maradt fenn írásos formában. Ennek alapján készült a végleges szabályzat, melyet 1223-ban hagyott jóvá III. Honoriusz pápa. A „Megerősített Regula” az alapja a többi rendi életszabálynak, melyek közül az Élhető regula című kötet tartalmazza még a klarisszák, a Reguláris Harmadik Rend és a Világi Rend reguláit.

A szépen illusztrált kötet 1900 forintért megvásárolható Budán, a Margit krt 23. alatti tartományi központban.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír