Szent Ferenc útján követni Jézust

Nyomtatás

ImageVízkereszt liturgikus ünnepének előestéjén, január 2-án zárult a ferences regula pápai jóváhagyásának 800. évfordulója alkalmából meghirdetetett jubileumi év a Ferences Mária Misszionárius Nővérek Hermina úti rendházában.

 

 

 

A magyarországi nyolcszáz fős ferences lelkiséghez tartozó szerzetesi család és Szent Ferenc tisztelői zsúfolásig megtöltötték a tágas templomot. Az ünnepség a rendi regula egyes fejezeteihez kapcsolódó imádságokkal kezdődött, melyeket a ferences családhoz tartozó szerzetesi közösségek egy-egy képviselője mondott, majd a jubileumi esztendő élményeiről, kegyelmeiről számoltak be a férfi és női rendek, illetve a világi rend tagjai. Közreműködött a ferences nővérek kamarazenekara.

Az ünnepi szentmisét negyven ferences, kapucinus és minorita szerzetes közösen mutatta be Majnek Antal kárpátaljai ferences püspök vezetésével. „Nekem a jubileumi év annyit jelentett, hogy újból megtetszett, illetve a szívemben felfrissült, megerősödött a vágy: Szent Ferenc útján követni az evangélium Jézusát” – mondta szentbeszédében a püspök.
A szentmisét követően Magyar Gergely, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány provinciálisa elismeréseket adott át a jubileumi év során a ferences lelkiség népszerűsítésében való közreműködésért Andrónyi Kolos, Elmer István, Rátkai Balázs, Rochlitz Bernadett és Zimányi Ágnes katolikus újságíróknak.
Dobszay Benedek ferences tartományi titkár végül ismertette a ferences rend és a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet által középiskolások számára kiírt tanulmányi verseny eredményét. Első helyezett Kelbert Bernadett gödöllői, második helyezett pedig Péter Fruzsina siklósi gimnazista lett.
Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír