Vatikáni fatelepítési projekt Magyarországon

Nyomtatás

ImageA Szentszék már hozott intézkedéseket Vatikán városállam szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére és ellensúlyozására napelemek használata és fásítás által – hangsúlyozta Celestino Migliore érsek az ENSZ -közgyűlés 62. ülésszakán mondott beszédében február 13-án.


Amint arról korábban hírt adtunk, 2007. július 5-én, magyar adománynak köszönhetően, a Vatikán vált a világ első szén-dioxid-mentes államává. A budapesti KlímaFa Kft. segítségével a Vatikán nevében a Bükki Nemzeti Parkban csaknem 7000 hektár területen ültetnek fákat, ami ellensúlyozza a városállam által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. Az erről szóló megállapodást a Kultúra Pápai Tanácsának akkori elnöke, Paul Poupard bíboros írta alá.

A Szentszék New York-i ENSZ-megfigyelője utalt a közelmúltban Balin lezajlott klímaváltozási ENSZ-konferenciára, amelyen megállapították: oda kell figyelnünk környezeti ártalmaknak jobban kitett szomszédainkra, és olyan stratégiákat, eljárásokat kell alkalmaznunk, amelyek egyensúlyt teremtenek az emberiség igényei és a felelősebb gazdálkodás között. Az érsek a Szentszék együttműködéséről biztosította a közgyűlés résztvevőit a Balin kitűzött célok elérésében. Rámutatott, hogy XVI. Benedek pápa felhívásai tudatosítani kívánják az emberekben a teremtett világ megóvását és tiszteletét.
A környezetvédelem, a gazdasági fejlődés és a klímaváltozás összefonódó kérdései kapcsán Migliore érsek figyelmeztetett: mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabb gyakorlati választ adja ezekre a kihívásokra. A fenntartható fejlődés fontos eleme az ún. „tiszta technológiák" alkalmazása, amelyek segítségével a kevésbé felkészült országok környezetkímélő módon fejlődhetnek tovább. A piacoknak a „zöld gazdaságot" kell támogatniuk, a fogyasztóknak pedig tudatosítaniuk kell, hogy fogyasztási szokásaik közvetlen hatással vannak a környezet egészségére – hívta fel a figyelmet a szentszéki megfigyelő.
A szentszéki misszió azt ajánlja, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye biztosítson globális keretet a klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi intézkedések számára. Az egyezményi tagság megkönnyíti a nemzeti stratégiák elindítását, és elősegíti az igazságosabb erőforrás- és technológia-összevonást.
A Bali szigetén kidolgozott tervezet („Bali roadmap") egyéni érdekeken túllépő, közös elképzelésről tanúskodik, és globális összefogást, összehangolt nemzetközi politikai stratégia elfogadását teszi szükségessé a mindenki számára egészséges környezet érdekében – zárta felszólalását Celestino Migliore érsek a klímaváltozásról tartott ENSZ-ülésen.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír