Romániában lehet Közép-Európa legrégebbi barlangfestménye

ImageA Coliboaia-barlang rajzai valószínűleg 23 000 és 35 000 évesek.

 

 

 

 

Európa nyugati részén háromszáznál is több helyszínen látható barlangrajz, Közép- és Kelet-Európa ezzel szemben nem bővelkedik az őskori művészet e hagyatékaiban. Francia kutatók és román barlangászok azonban most egy új díszített falú romániai barlang felfedezéséről tettek bejelentést. A festmények kora meghaladhatja a 30 000 évet.

Eddig szinte semmit nem tudtunk a közép-európai barlangfestészetről - mondta Jean Clottes, Franciaország vezető barlangrajzkutatója, az UNESCO és műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) szakértője a Science magazin hírportálnak.
Eddig Románia egyetlen barlangja, a harminc évvel ezelőtt felfedezett Cuciulat dicsekedhetett csak falfestményekkel, pontosabban két állatábrázolással. Közép- és Kelet-Európában ezen kívül csupán az Urálban ismert még két festett barlang. Valószínűleg a barlangrajzok egyike sem idősebb 15 000 évnél.
Az új barlangot, Coliboaiát szintén mintegy harminc éve találták meg a Románia északnyugati részén elterülő Apuseni Natúrparkban, eredeti felfedezői azonban nem láttak állatábrázolásokat, a feltárást ugyanis nehezíti a felszín alatti folyó, amely a termek többségét ellepi.
Román barlangászok tavaly szeptemberben búvárfelszereléssel térképezték fel a barlangot, és ekkor lettek figyelmesek a rajzokra. Egyeseket csak a vízben fekve, épp csak fejüket kiemelve tudtak elérni. A féltucatnyi ábrázolás - egy ló, egy bölény, két medvefej és két orrszarvú feje - igen hasonlít a nyugat-európai motívumokhoz.
Májusban egy francia szakemberekből álló csapat Clottes vezetésével megerősítette, hogy őskori alkotásokról van szó. A víz valószínűleg megsemmisíthette a többit. Clottes becslése szerint a rajzok kora 23 000 és 35 000 év közé tehető.
A román hatóságok védelem alá helyezték a barlangot, és tervek születtek egy kutatási programra, amelyet Clottes és a Romániai Barlangkutató Szövetség elnöke, Viorel Traian Lascu vezetne.

Feldolgozta: SzZ

Forrás:  MTI