Szeptember 6-án szeretettel várunk Szárhegyen

Nyomtatás

ImageGyergyószárhegy 6 km-re található Gyergyószentmiklóstól É-Ny irányban.A Szármány hegy Déli oldalán fekszik. Kialakulását a XII-XIII századra teszik, nevét valószinüleg a hegyröl kapta Szárhegy azaz Tar hegy.A falura nagy hatással volt a Lázár család jelenléte melynek emlékét a Lázár-kastély is örzi.A kastélyt a XV. században kezdték el épiteni.

 

 

 

A történelem forgatagában sok mindenen keresztül ment és a kastélyt többször lerombolták, renoválási munkálatai most is folyamatban vannak.

A XVII században kap a falu a kastély által fontos szerepet hiszen a Székelyföldre látogató fejedelmek, söt királyok is itt szálltak meg.

A medencét többször támadták a törökök, tatárok. Ezeket a falu és lakossága is gyakran megsínylette.A gyergyóiak és tatárok közti csatározásokra emlékeztet a település határában található Tatárdomb mely alá a vereséget szenvedett tatárok tetemeit temették....kb. 500 tetemet míg a gyergyóiak közül csupán 15-en estek el....

A faluban egy Ferences kolostor is van amelyet már az 1600-as években el kezdtek épiteni de ami csak 1875-ben nyerte el mai alakját.

A faluban müvésztelep müködik 1974 óta és azóta minden év Augusztusában találkozót tartanak a képzömüvészeknek....

A falu szerves része az erdélyben müködö falusi-turizmus hálózatnak ennek keretében  az elszállásolás családi házakban történik amelyek igen jól felszereltek az itt lakó emberek nagyon barátságosak....

 A falu népmüvészeti szempontból is jelentös, minden összel népmüvészeti sokadalmat szerveznek. Ilyenkor az ember izelitöt kaphat a vidék népmüvészetéböl, táncából, népdalaiból.

Hagyományörzö társaságok is vannak közülük a legfontosabb a Czika társaság.

 

A lovagterem faragott székei közül, a támlájába a gyergyói címer van faragva  

 

 

A kandaló 

 

 

 A kastély északi fala, háttérben a ferences kolostor

 

 

A kastély belsö udvara a kapuból nézve 

 

 

A Lázár kastély 

 

 

A kastély lovagterme