A nemzeti egység volt a forradalom nagy ajándéka

Nyomtatás

A nemzeti egység nem épülhet önkényesen kiválasztott értékekre – mondta Sólyom László köztársasági elnök szerdán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 52. évfordulóján.

• Öten vehették át a Nagy Imre Érdemrendet a Sándor-palotában + Képek
Ünnepi beszédében az államfő kiemelte: a forradalomnak már kitörésének pillanatától halottai voltak, számuk a harcokban, a civilekre adott sortüzekben, majd a megtorlásokban csak növekedett. Hozzátette: ezért szeretné újra és újra felidézni a forradalom fényes oldalát, boldogító élményét, ahogy az emberek egyszerre magukra találtak, és amikor végre kimondták az igazságot, úgy talált magára a nemzet is.
Sólyom László szerint a nemzeti egység volt az októberi forradalom nagy ajándéka. Mint mondta, fel sem vetődhet, hogy a nagy és magasztos szavak, a szabadság, a nemzeti függetlenség akkor üresen vagy hamisan csengtek volna.
Ismert: 2006. október 22-én, az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 50. évfordulóján a műegyetemi megemlékezést a rakparton tartották. Mint az akkori ünnepségen Vajna Zoltán, az egyetem professzora elmondta, ennek az volt az oka, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetése „nem óhajtott" jubileumi ünnepséget az egyetem aulájában. Molnár Károly, az egyetem akkori rektora, aki e döntésével gyakorlatilag kizárta az épületből a köztársasági elnököt, később támogatta a felsőoktatás fizetőssé tételét. Ma a kormány tagja, kutatás-fejlesztési miniszter.  
(MTI, MNO)