Az októberi forradalom nagy ajándéka a nemzeti egység volt

Nyomtatás

ImageA nemzeti egység nem épülhet önkényesen kiválasztott értékekre - mondta Sólyom László a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 52. évfordulóján rendezett ünnepségen.

 

 

A köztársasági elnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére ma több kitüntetést is átadott.

1956. október 22-én a műegyetem diákjai 16 pontban fogalmazták meg politikai követeléseiket. Rájuk, a forradalmat elindító fiatalokra emlékeztek az éjszakába nyúló nagygyűlés egykori helyszínén. A köztársasági elnök azt mondta: az októberi forradalom nagy ajándéka a nemzeti egység volt. Sólyom László szerint fel sem vetődhet, hogy a nagy és magasztos szavak, a szabadság, a nemzeti függetlenség akkor üresen vagy hamisan csengtek volna.
„Az igazi nemzeti ünnepet lassan, akár már az új nemzedékek idején érleli meg a nemzet, de minden őszinte ünnepléssel, minden tanulság levonásával hozzáteszünk ehhez valamit” – hangoztatta a köztársasági elnök.
A miniszterelnök előterjesztése alapján a köztársasági elnöktől öten vehették át a Nagy Imre Érdemrendet. Gyurcsány Ferenc azt mondta: 1956 eszméje és a Harmadik Magyar Köztársaság szándékai egybeesnek. A független, szabad Magyarország vágya kötötte össze 1956 sokszínű szereplőit és ugyanebben a társadalmi, politikai történelmi vágyban fogant a rendszerváltozás is.
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét Farkas László, az 56-os Szövetség országos alelnöke vehette át a köztársasági elnöktől.

Duna TV 

Image