Régészek kutatták Luther titkait

Nyomtatás

ImageA német kutatók különlegesen részletes képet vázoltak fel Martin Luther mindennapjairól: a 16. századi egyházférfi házának feltárása mellett több más olyan épületet is átvizsgáltak, ahol a protestantizmus vezéralakja élete során megfordult.

 

Luther élete során három helyen tartózkodott hosszabb ideig: a régészek a 2003-ban megkezdett kutatásaik során ezeket az épületeket tárták fel. Az ásatások során söröshordók, kukoricaszemek, felesége arany esküvői szalagja, 250 ezüstérme, és a különböző betegségeire szedett orvosságok fiolái is előkerültek, de a kutatók az egykori árnyékszékeket is feltárták.

Ez utóbbi azonban felbosszantotta a wittenbergi egyházmegye képviselőit: szerintük vallásos szempontból teljesen jelentételen, hogy a békeszerető család döglött macskákat dobált-e az emésztőgödörbe, és az sem fontos, hogy a szögek, amikkel Luther kitűzte 95 pontját a helyi templom kapujára, valójában csak rajzszögek voltak.
Harald Meller, a kutatók egyike szerint korábban ismeretlen részleteket is megtudtak a férfi mindennapjairól. Így például most már biztos, hogy a közhiedelemmel ellentétben Luther egyáltalán nem élt szegénységben, és 1546-os halálakor közel 150 kilót nyomhatott. A család konyhájának vizsgálata szerint a többiek is bőségesen étkeztek: gyakran ettek sült libát, illetve malachúst, a böjti időszakban pedig a halféléket fogyasztották bőségesen. Gyakori vacsorát jelentettek a különböző madárfajták is, amelyeket a család fiatalabb tagjai a most előkerült agyagsípokkal csalogattak magukhoz.

A wittenbergi ház kutatása során kiderült, hogy Luther az Elbára néző, fűtött szobájában írta műveit, amire szüksége is volt, hiszen egy év alatt 1800 oldalnyit alkotott. Egyes kutatók szerint a legendás 95 tézist azon az árnyékszéken írta meg, amelyet még 2004-ben tártak fel. A régészek egyben azt is megcáfolták, hogy Luther szegény családból származott. Apjának földbirtokai, és jól jövedelmező kölcsönügyletei voltak, míg anyja egy felső középosztálybeli családból származott, és nem cipelt fát a hátán, ahogy azt fia később állította. Az Eislebenben illetve Mansfeldben található lakóházakban fellelt tárgyak is azt támasztják alá, hogy jómódúak lehettek.

Múlt-kor történelmi portál

 

 

Image