Megtalálták Partium legrégebbi falfestményeit

Nyomtatás

Image800 éves falfestmények kerültek elő a Bihar megyei Síter református templomának felújításakor. A restaurálás során megtalálták a régi templom ülőfülkéit és a szentély is.



- A templom legérdekesebb eleme a hajó délkeleti sarkában felépült cibórium illetve annak maradványa – mondta Emődi Tamás műépítész.
A cibórium olyan építmény, mely a ritka ereklyék védelmét szolgálták a középkorban. Ez a magyar nyelvterületen egyedinek számít.
- Alul egy ilyen drapériadísz, felül pedig egy regiszterben különböző szentek illetve mártírológiai ciklusok részletei láthatók, a XIII. századra datálhatjuk őket és ennélfolgva a környék és az egész Partium legkorábbi festett díszeit képezik – mutatott rá a lelet fontosságára a műépítész.
A síteri református templomot nyolc éve kezdték felújítani. A vastag vakolatréteg alól ekkor kezdett előbújni a középkor.
A templomavató ünnepi istentiszteleten annak reményében vehette át a síteri gyülekezet 800 éves hajlékát, hogy idővel a falfestmények restaurálását is sikerül elvégezni.

Duna TV