A családokat kell erősíteni

Nyomtatás

A házasság a házasfelek számára a szentté válás útja... hisz a keresztény házastársakat megszenteli egy sajátos kegyelem. A Szentlélek révén egész életüket átitatja a hit, a remény és a szeretet, és ôk ezzel vesznek részt Isten dicsôítésében – olvasható a Családpasztoráció Direktóriumában. 

Ennek, illet­ve a gyulafehérvári fôegyházmegye jubileumi évé­nek jegyében gyûlt össze péntektôl vasárnapig több mint hetven házaspár a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban.
A háromnapos családpasztorációs konferencia első délutánján az esemény témájának – Családi életünk a feltámadt Jézus Krisztussal – biblikus-teológiai alapjait mutatta be a kárpátaljai Orosz István görög katolikus pap és felesége. „Nagyon élvezetes, eleven, ugyanakkor gondolatokban, illusztrációkban bővelkedő előadás volt” – számolt be lapunknak Szénégető István marosvásárhelyi plébános, szervező. A második nap délelőttjén a Debrecenből érkező dr. Balogh Klára a konferencia úgynevezett önismereti részét vezette le. A párkapcsolat életfejlődési ciklusairól beszélt, melyeket gyermekgyógyász és pszichológus szemmel mutatott be a jelenlevőknek. Ezt a programrészt egyéni és csoportos beszélgetés is tarkította. Szombat második fele a tapasztalatok megosztásáról, illetve tanúságtételekről szólt. A marosvásárhelyi Mustármag Családos Közösség ismertette tevékenységét, ezen­kívül egy csíkszeredai házaspár osztotta meg a hallgatósággal az alkoholizmussal vívott megrázó küzdelmét, mely végül a férj szabadulását hozta a szenvedélybetegségéből. Másik két házaspár életdöntéseiről és Jézus Krisztussal, a feltámadottal való kapcsolatáról beszélt. A konferencia vasárnap kerekasztal-beszélgetéssel és hálaadó szentmisével zárult.
Foglalkozni kell a családokkal
„A család kérdésével, a család valóságával is szükséges foglalkozni mindenféle szinten. Nem elég megállapítani a tényeket, például hogy a demográfiai mutatók rosszak, hogy nagyobb a temetések száma, mint a születéseké, hanem a meglévő jó családokat, az ilyen jellegű kapcsolatokat kell erősíteni” – fogalmazott Szénégető István. Mint mondta, a konferenciának úgynevezett prevenciós szándéka is van: rávilágítani a családokra leselkedő veszélyforrásokra, és készülni arra, mit lehet tenni annak érdekében, hogy az evilági dolgok kísértései ne tegyenek tönkre egy családot vagy házasságot. Hozzátette, a hétvégi esemény egyértelműen a millenniumi év jegyében zajlott, éppen ezért azt is keresték, hogy mi a Szent István-i örökség, és mi az, ami Erdélyben megvalósítható. Egy ilyen megfogalmazódott ötlet például az, hogy jövő évben tartsanak tömeges kereszteléseket is, ahol megünnepelhető a keresztség szentsége. „És egyúttal egy felhívást szeretnénk az erdélyi társadalom felé továbbítani: hogy ez a jubileumi év legyen olyan esztendő, amikor a szent család neveit, vagyis a József és a Mária neveket szeretettel adjuk a gyerekeinknek. Vagy éppen a magyar szent család vagy az ősi székely nevekre kereszteljük szülötteinket, azaz legyenek Istvánok, Imrék, Gizellák” – jelentette ki Szénégető István. A plébános reményét fejezte ki, hogy a háromnapos együttlét alatt a szeretettank újratöltődött, a házasságok és családi életek pedig felfrissülést kaptak itt, ami új erőt jelent a hétköznapok kihívásaiban.

Rédai Botond

Csiki Hirlap