Piros ribizli, ajándék a szervezetnek

Nyomtatás

ImageA piaci bevásárlókörút alkalmával minden bizonnyal kérdőjeleket lövellő szemekkel nézne ránk az árus, ha standjánál „Ribes Rubrumot" kérnénk tőle.


Közismertebb nevét-, a ribizlit hangoztatva már egészen biztosan készségesen kiszolgálna. A nyári zöldség-gyümölcs kínálat között tétovázva az ember lánya/fia ellenállhatatlan vágyat érez aziránt, hogy eme ritkán fogyasztott gyümölcs ízélményével és vitamindózisával ajándékozza meg szervezetét.
A hivalkodóan piros bogyókat termő cserje térségünk kertjeiben is elterjedt növény. Termésének színe (fehér, piros, fekete) fajtájától függ. A májusban virágzásnak indult cserjék termését június-júliusban szüreteljük. Meglehetősen törékeny gyümölcs, ezért nem tartható el sokáig, gyorsan romlásnak indul vagy megpenészedik.
Gyógyhatásai
Rendkívül magas C-vitamintartalommal rendelkezik, de rostban, szerves sóban, citromsavban, almasavban, cetsavban, fehérjében, kevés zsírban, szénhidrátban, kalciumban, vasban, magnéziumban, káliumban, nátriumban valamint E-, B1-, B2- és B6-vitaminban is bővelkedik. Rendkívül üde, kellemesen savanykás ízvilága arról árulkodik, hogy cukortartalma meglehetősen alacsony, így a fogyókúrázók és a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy daganatmegelőző hatását a benne fellelhető béta-karotinoknak és a flavonoidoknak köszönheti. Jótékony hatásait túlsúly, gyomorbántalom, emésztési rendellenesség, sárgaság, székletürítési gond, magas vérnyomás, veseprobléma, megfázás és influenza esetén is kifejti.
Felhasználása
Gasztronómiai felhasználása meglehetősen széleskörű: számtalan desszert illetve húsok mellé kínált köretek, mártások alapanyagúul szolgál. Nyers fogyasztásán kívül, bólé, szörp, bor, gyümölcssaláta, gyümölcskocsonya, lekvár, dzsem is készíthető belőle. Borszakértők a piros ribizlibor fogyasztását egzotikus ételek, szárnyasok, libamáj és vadhúsok mellé ajánlják.
www.szatmar.ro