A mindenre jó citromfű

ImageA hideg, téli időszak kezdete előtt a legtöbben igyekeznek valamilyen természetes immunrendszer-erősítőt a szervezetünkbe juttatni.


Többnyire még azok is, akik az év más periódusában kevesebb teát fogyasztanak, a téli időszak kezdetével arra törekednek, hogy minél több gyógyteát igyanak. Az egyik legnépszerűbb gyógynövény a citromfű.
A citromfüvet többféle betegség elleni jótékony hatásai miatt, már az ókori rómaiak és görögök is előszeretettel alkalmazták. A teakedvelők körében elterjedt a mondás, mely szerint a citromfű boldoggá teszi az ember életét. Hatóanyagaiból (szaponin, gyanta, flavonoidok, kávésav stb.) adódóan számos egészségre gyakorolt jótékony hatása van. Általános nyugtató hatású, enyhíti a megfázásos panaszokat, serkenti az epeműködést, erősíti a keringési rendszert, segít az alvászavarok leküzdésében, semlegesíti a hányingert, étvágygerjesztő, szívnyugtató, görcsoldó hatású, ugyanakkor különböző emésztési rendellenességek, gyomorpanaszok ellen is gyógyírként szolgál. A legújabb kutatások azt is igazolták, hogy a depresszió és a hangulatzavarok oldásában is szerepet játszik.
Elkészítése: 2 dl langyos vízhez adjunk 1 teáskanálnyi citromfű granulátumot, keverjük el, 5 percig hagyjuk állni, ezt követően fogyaszthatjuk.
Nem utolsó sorban fűszerként is felhasználhatjuk gyümölcssaláták, mártások, saláták, főzelékek, húsételek és desszertek ízesítésére.
Impulzus/erdely.ma